Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raste ned i vekt med Kari Jaquesson

Gunhild Bjørnnes mener dette var hennes siste sjanse. I TV-serien "En ny start" lærte hun seg å leve, ikke bare eksistere.

En ny start: Kari Jaquesson har fulgt ti overvektige mennesker i ett år i forbindelse med et nytt TV-program. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
En ny start: Kari Jaquesson har fulgt ti overvektige mennesker i ett år i forbindelse med et nytt TV-program. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vært overvektig hele livet. Jeg ble født stor, sier Gunhild Bjørnnes (36). Hun har sammen med ni andre vært med i en ny TVNorge-serie, "En ny start", som kommer på skjermen til våren, med blant andre Kari Jaquesson som trener og motivator.

Bjørnnes har fulgt med på kritikken som har rast mot Kari Jaquesson den siste tiden.

- Jeg er ikke enig i at Kari er for krass, slem eller mobbende overfor overvektige. Det hun sier er sant. Hun vil ikke være slem eller tråkke på de som er feite, men hun sier sannheten fordi det er det eneste som hjelper, sier Bjørnnes.

Genetisk Allerede som seksåring fikk hun erfare at hun var mye større enn jevnaldrende barn. Det var i barnehagen da hun hadde glemt regntøy og måtte låne en av de voksnes regndresser fordi alle andre barnedresser var for små.

Det er en hendelse som Bjørnnes husker spesielt godt, men det er ikke en konkret grunn til at hun fortsatte å legge på seg.

- Jeg følte alltid at jeg hadde en unnskyldning. Min overvekt er genetisk, jeg har lavt stoffskifte, det sa jeg til meg selv hele tiden, sier Bjørnnes.

Hun tror kritikken mot Jaquesson har vært massiv på grunn av at fedme føles som et angrep på personligheten.

- Du sier ikke til feite at de må slutte å spise. Da reagerer folk. Men ingen reagerer om du sier til tynne at de må spise, mener hun.

Vondt Bjørnnes mener hun aldri hadde greid å få en ny livsstil uten Jaquesson. "En ny start" følger ti overvektige i ett år på vei til et bedre liv. Et liv de skal få kontroll over.

- Jeg husker at det gjorde vondt i starten. Å innse at det var jeg, kun jeg, som kunne forandre livet mitt. Etter at jeg klarte å omfavne sannheten, var det en lettelse. Det var godt, sier Bjørnnes.

- Livet til mange går på autopilot. Det  kan skape en avstand til din egen situajon. Av og til trenger mennesker noen til å si fra, sier Kari Jaquesson.

Ta ansvar Hun har sett seg lei på at fagfolk mener fedme er alle andres feil eller fokuserer mest på ytre faktorer som markedsføring.

- Det finnes uante krefter i alle mennesker. Og vi er faktisk mennesker alle sammen. Jeg synes det er feil å se på overvektige som en gruppe. Attpåtil anser mange det som en svak gruppe. Det er så langt fra mitt ståsted du kan komme, sier trimdronningen.

- Men det kan ligge mye sårbarhet bak og i overvekten.

Jaquesson tror at når folk får se serien kan folk få et mer nyansert syn på det hun mener. Men personlig har hun ikke behov for at folk skal forstå. - Jeg vet hva jeg driver med, sier  hun.

- Vi mennesker har superkrefter, og her har du beviset, sier Jaquesson og smiler bredt til Bjørnnes.

Bjørnnes var 144 kilo da hun meldte seg på programmet. Nå veier hun 94 kilo og stråler.

- Jeg vil ikke si at jeg har blitt en annen person. Jeg har blitt meg.

Motivator: - Kari Jaquesson lærte meg å ta kontoll over livet mitt, sier Gunhild Bjørnnes. Her går de på tur i Ekebergskogen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Motivator: - Kari Jaquesson lærte meg å ta kontoll over livet mitt, sier Gunhild Bjørnnes. Her går de på tur i Ekebergskogen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer