Raste og reiste

ISTANBUL (Dagbladet): Bare timer etter at Boris Jeltsin raste mot all utenlandsk innblanding i konflikten i Tsjetsjenia, gikk han likevel med på å invitere utenriksminister Knut Vollebæk og OSSE på et «besøk i regionen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gedigen diplomatisk hestehandel gjorde det i går kveld mulig for både Russland, USA og EU å komme hjem fra Istanbul uten å miste ansikt.

Den høyst uklare invitasjonen og Jeltsins innrømmelse av at OSSE kan spille en rolle i en «politisk løsning» i Tsjetsjenia, har reddet toppmøtet fra den komplette katastrofe.

Vollebæk reiseklar

Men det er langt fra sikkert at russerne vil tillate Vollebæk å besøke Tsjetsjenia. Risikoen for at han kan bli stående og fryse sammen med flyktningene på grensa til Ingusjetia er meget stor. Det skjedde da Vollebæk i forrige uke sendte en delegasjon, ledet av nordmannen Kim Traavik, til samme område.

Dersom Vollebæk skal reise til Tsjetsjenia, må han komme seg av gårde innen et par uker. Han må ha fulle garantier for sin egen sikkerhet fra russerne, og dessuten må han være ganske trygg på at reisen gir resultater, understrekes det i Istanbul.

Vollebæk vil få en svært vanskelig oppgave med å definere hva enigheten fra Istanbul egentlig betyr, understrekes det.

I Tsjetsjenia fortsetter den russiske offensiven med uforminsket styrke. Ifølge ubekreftede meldinger skal 170 mennesker ha blitt drept i og rundt hovedstaden Grosnyj det siste døgnet.

Hardt press

Jeltsin selv dro tilbake til Moskva noen timer etter at han hadde gjort rede for kampen mot «banditter og terrorister» i den russiske utbryterprovinsen. Da tok vestmaktene, som rett og slett ikke kunne tape denne øvelsen i diplomatisk gjørmebryting, den russiske utenriksministeren Igor Ivanov til side.

Ivanov ble plassert på den ene siden av bordet i et konferanserom i Ciragan-palasset i Istanbul. På den andre siden satt Ivanovs kolleger fra USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia.

- Skal jeg sitte her helt alene? spurte Ivanov. Det skulle han, og resultatet ble etter hvert formuleringer som kan redde undertegningen både av OSSEs nye sikkerhetspakt, av en revidert avtale om konvensjonelle styrker i Europa og av en felles erklæring etter Istanbul-møtet.

Natt til i går måtte Vollebæk utsette undertegningen av sikkerhetspakten for Europa, men nå ser det ut til at den kan undertegnes i dag.

Også på dette punktet spilte Jeltsin ut to kort: I talen sin - beregnet på hjemmepublikum - sa han at «ikke-innblanding» i en stats affærer bør gjøres til en bærebjelke for det neste århundrets sikkerhetsarrangementer.

Noen timer seinere hadde han godkjent en tekst som aksepterer internasjonal intervensjon når de interne konfliktene kan føre til regional ustabilitet.

Lettet Bondevik

For statsminister Kjell Magne Bondevik kom den russiske kuvendingen som en stor lettelse. I dag skal han personlig lede den siste delen av OSSE-toppmøtet og sette et foreløpig punktum for året med det norske formannskapet.

- Hvor hadde Europa stått uten OSSE? Jeg tror det ville stått mye dårligere til uten den rollen organisasjonen har spilt det siste året, sier Bondevik.

Han fikk noen korte øyeblikk med Bill Clinton i går under den historiske undertegningsseremonien for de planlagte rørledningene fra Aserbajdsjan til Tyrkia. Clinton takket hjertelig for sist, fortalte litt fra sitt siste møte med Israels statsminister Ehud Barak og om Statoils planer i Asia.

Bondevik fikk imidlertid ikke svar på om Clinton har prøvd golfkølla han fikk da han var i Oslo.

<B>NJET:</B> President Boris Jeltsin var bare ett døgn i Istanbul, før han plutselig fikk nok av hele toppmøtet og reiste hjem.