Ras i Gjerdrum

- Raste utfor avgrunnen

Jan-Tore Bariås (60) kjørte utfor raskanten i Gjerdrum, og karret seg ut av bilen, som ble liggende på taket. I rasmassen fant han en eldre mann.

KJØRTE UT: På vei til jobb kjørte Jan Tore Bariås rett ut i raset i Gjerdrum og bilen havnet på taket. Video: Frank Karlsen/Martine Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgentimene onsdag har det gått et stort jordskred i Gjerdrum kommune i Viken. Flere personer er skadd.

Jan-Tore Bariås (60) var på vei til jobb da han kom utfor en «forrykende snøstorm».

- Jeg girer vinduspusseren opp på annet gir, og plutselig er det ikke noe vei igjen, så jeg raser utfor avgrunnen og ned i et gedigent hull med leire, sier han til Dagbladets reporter ved Olavsgaard hotell, hvor de evakuerte er blitt fraktet.

Han anslår selv at han falt sju-åtte meter - loddrett ned.

- Jeg landa på panseret, klaska ut airbagen midt i trynet, og tippa rundt på taket - før jeg ga meg selv en ørefik og tenkte: Er du våken eller sover du?

- Jeg ble liggende og lure på hva i helvete det var som traff, legger han til.

Han forsto raskt alvoret.

- Det var helt surrealistisk. Dette er noe du ser i dårlige filmer fra gamle dager.

Det var mye blåleire og dårlige grunnforhold, sier han. Etter hvert fikk han løs bilbeltet.

KJØRTE UTFOR: Jan-Tore Bariås (60). Foto: Frank Karlsen
KJØRTE UTFOR: Jan-Tore Bariås (60). Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Telefonen min mista jeg, dessverre. Bilen ligger fortsatt og går på tomgang, hvis den er i live. Jeg kom meg løs og ut av bilen, og begynte å vase rundt i leira.

I rasmassene fant han en eldre mann, forteller han.

- Kanskje 75-80 år gammel. Han hadde vært med huset en 40-50 meter, og sitter midt i leirehaugen, barbeint og i t-skjorta.

Klokka var rundt 04.55.

- Han får det kaldt, tenkte jeg, så han fikk jobbjakka mi. Vi slo følge.

Etter hvert ble Bariås og mannen oppdaget av et redningshelikopter. De ble tauet opp - den eldre mannen først - og fraktet til Gjerdrum rådhus for registrering før de ble innkvartert ved Olavsgaard hotell.

Bariås er uskadd, om enn dekket i leire.

- Det har vært en «ut-av-deg-selv-opplevelse». Dette trodde jeg bare skjedde i dårlige skrekkfilmer, men i dag har jeg vært med på det selv.

Han roser både politiet, helse- og hotellpersonell.

- De har klart å hoste opp et skikkelig kommandosenter på en time. Full honnør til alle de involverte etatene.

HUS BORTE: Evakuerte beboere forteller om fortvilte beboere som har mistet sine hjem i jordskredet i Gjerdrum. Video: Frank Karlsen/Martine Johansen Vis mer

Kan ikke utelukke savnede

Politiet skrev i en pressemelding 09.41 onsdag formiddag at det var flere personer savnet etter raset, men skriver i en rettelse klokka 10 at ingen så langt er meldt savnet.

- Nødetater har store ressurser i området, og jobber med å evakuere rasfaste beboere, evakuere personer som befinner seg i faresoner, og skaffe oversikt over eventuelle savnede. Flere personer er skadd, og kjørt/fløyet til sykehus, skriver politiet.

Innsatsleder Roger Pettersen bekrefter imidlertid at det er mulig at det kan være personer inne i rasområdet.

- Det er noen som kanskje ikke får tak i sine. Det er ikke dermed sagt at de er savnet. Per nå så har vi ingen opplysninger på at noen er omkommet på grunn av denne hendelsen her, sier Pettersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer