Råte rundt Lula

Noe er pill råttent i republikken Brasil. Det trenger man ingen Hamlet for å slå fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Denne vinteren har brasilianerne lurt på om det i det hele tatt finnes politikere med reine hender. Arbeidernes parti (PT), som president Luiz Inácio «Lula» da Silva var med på å stifte for 25 år siden, har tapt sin ære som landets eneste hederlige parti. Ennå tror 62 prosent av velgerne at Lula er ærlig og bare 19 prosent at han er uærlig, ifølge en meningsmåling som blir offentliggjort i avisa Folha de São Paulo søndag. Inntil i juni tok alle det for gitt at Lula blir gjenvalgt som president neste år, men nå tviler flere politiske analytikere.

DET BEGYNTE med avsløringer av omfattende korrupsjon i postverket, som Det brasilianske arbeiderpartiet (PTB) har fått styre som takk for parlamentarisk støtte til Lulas regjering og PT. Lederen for PTB, Roberto Jefferson, sto i fare for å miste sitt parlamentariske sete og valgte angrep som det beste forsvar. Han anklaget PT for å betale «månedspenger» på drøyt 80 000 kroner til et syttitall medlemmer av Kongressen, mot å få deres støtte. Det var et syn for guder da Jefferson, med fakter som en skrankeadvokat fra detektimen, stilte opp for den parlamentariske granskingskommisjonen med et blått øye og et dusin sting rundt, og slynget ut sine anklager til blodet begynte å renne. En medbrakt sjukepleier tørket og plastret sårene mens han fortsatte sitt vitnemål. Skaden skyldes angivelig at hans platesamling veltet, men det hadde mange i Kongressen vondt for å tro. Inntil da hadde imidlertid «alle» trodd at alle partier i Brasil er korrupte, unntatt PT.

JEFFERSON HADDE ingen beviser, men etter hvert støttes hans påstander av nye avsløringer og vitnemål. Selskapene til informasjonsrådgiveren Marcos Valerio har hatt en oppsiktsvekkende vekst i PTs regjeringstid, takket være kjempekontrakter med statlige institusjoner og selskaper. Samtidig har han tatt ut millionbeløp i rede penger, og kofferter med sedler har tatt veien til hovedstaden Brasilia, hvor PT har kjøpt støtte blant lett bestikkelige medlemmer i Kongressen. Valerio har videre garantert for banklån til PT, penger partiet innrømmer skulle gå til sin egen og allierte partiers valgkamp. Valerio, som først sa at seddelbunkene skulle brukes til å kjøpe kveg fordi bønder ikke tar imot sjekk, har seinere gått med på å samarbeide med etterforskerne i bytte mot politivakt. Toppledelsen i PT har gått av, med president José Genoino i spissen. Rådgiveren til hans bror ble tatt med over 1,2 millioner kroner i underbuksa og i ei håndveske på vei om bord i et innenriksfly.

PRESIDENT LULA måtte ofre sin stabssjef eller statsminister, José Dirceu. Han er tilbake i Kongressen, hvor han på Lulas vegne forhandlet fram de innfløkte avtalene med de andre partiene om støtte. Mistanken er derfor sterk om at han kjente til «månedspengene».To ganger på ei uke ommøblerte Lula sin regjering for å holde avstand til krisa og for å sikre seg støtte i Kongressen. PT hadde 20, men har nå bare 14 av de 30 statsrådene. Spørsmålet er hva Lula har visst og når han fikk vite det. I verste fall kan han tvinges til å gå av. Lederen for det sosialdemokratiske opposisjonspartiet, Arthur Virgilio, spurte nylig om presidenten er blind eller dum. Men foreløpig er ikke opposisjonen på jakt etter Lulas hode.

I BRASIL er det sedvane for å dele ut statlige toppstillinger i titusenvis til partifeller og politiske støttepartier, et parti får postverket, et annet trygdevesenet og et tredje en bit av statsoljeselskapet. For mange av partiene, som er uten ideologi og politikk i vanlig forstand, er dette politikkens egentlige mening. I postverket har riksrevisjonen funnet alvorlige lovbrudd i 18 av 49 store kontrakter. Dette var Jeffersons melkeku, og da lureriet kom for en dag, åpnet han like godt Pandoras eske.I Kongressen er det dessuten vanlig å bytte parti mellom valgene. Bare i PT forekommer dette ikke. Partibytte skyldes av og til motsetninger mellom delstatene innad i et parti, men oftest skyldes det tvilsom hestehandel. Uvanlig mange har skiftet parti i denne perioden, noe som har fått journalister til å innrømme «å ha sovet i timen». Brasil står avkledd for all verden. Det er intet vakkert syn.