Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ratko Mladic (69) ført inn i rettslokalet i Beograd

Rettsmøtet avbrutt på grunn av generalens dårlige helse.

FØRT INN I RETTEN:  Iført blå jakke og skyggelue ble Ratko Mladic (69)  ført inn i rettslokalet i Beograd i kveld. Bildet av ham er det første av den frykta generalen på mange år. Foto: REUTERS/Marko Djurica
FØRT INN I RETTEN: Iført blå jakke og skyggelue ble Ratko Mladic (69) ført inn i rettslokalet i Beograd i kveld. Bildet av ham er det første av den frykta generalen på mange år. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 18-tiden i dag ble Ratko Mladic (69) ført inn til den serbiske spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd.

Mladic var kledd i en blå jakke og hadde på seg en caps. Før han gikk inn i rommet, spurte han advokaten sin om dommeren var til stede. Inne i rettslokalet hilste han på flere personer, ifølge Ap.

69-åringen ble pågrepet i dag, etter å ha vært 16 år på rømmen. Dette er de første bildene av Mladic på mange år.

Det første rettsmøtet, som ble holdt bak lukkede dører, skal imidlertid ha vært svært kort.

Ifølge AFP ble det avbrutt på grunn av tiltaltes helsetilstand. Hans advokat Milos Saljic sier at han ikke klarte å svare på spørsmål.  Mladic vil bli undersøkt av leger som først i morgen vil ta stilling til om han er frisk nok til å møte retten.

Øyenvitner forteller at han så svært sliten ut og gikk med sakte skritt. Påtaleansvarlig Bruno Vekaric sier at Mladic tar mye medisiner, men at han ikke tror han er psykisk ustabil.  

- Det er mitt inntrykk at Mladc responderer veldig rasjonelt på alt som foregår, sier han, ifølge Ap.

Den fryktede generalen var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under borgerkrigen i 1992—95.

Han er tiltalt for folkemord og andre krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) som ligger i Haag.
Tiltalen mot ham omfatter særlig den langvarige beleiringen av Sarajevo fra april 1992 til september 1995, der rundt 10 000 mennesker ble drept, og Srebrenica-massakren i juli 1995.  Rundt 8000 ubevæpna barn og voksne ble da systematisk likvidert.

Myndighetene vil ha ham utlevert til Haag, men ifølge advokaten vil han ikke anerkjenne denne domstolen.

HILSER PÅ ADVOKATEN:   Ratko Mladic (til høyre med caps) veksler noen ord med familieadvokaten Milos Saljic (til venstre) før han gikk inn i rettslokalene til den serbiske spesialdomsstolen for krigsforbrytelser i Beograd. Foto:  REUTERS/Scanpix
HILSER PÅ ADVOKATEN: Ratko Mladic (til høyre med caps) veksler noen ord med familieadvokaten Milos Saljic (til venstre) før han gikk inn i rettslokalene til den serbiske spesialdomsstolen for krigsforbrytelser i Beograd. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer