Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ratko Mladic er en helt»

- Vi visste utmerket godt at Mladic var her, sier innbygger i landsbyen Mladic skjulte seg i.

PROTESTERTE: Denne kvinnen ble arrestert av opprørspoliti da hun protesterte mot pågripelsen av Mladic i Beograd i går. Foto: AFP/ALEXA STANKOVIC/Scanpix
PROTESTERTE: Denne kvinnen ble arrestert av opprørspoliti da hun protesterte mot pågripelsen av Mladic i Beograd i går. Foto: AFP/ALEXA STANKOVIC/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i går kveld og i natt store protester mot pågripelsen av den ettersøkte krigsforbryteren Ratko Mladic i Serbia.

Gatekamper I byen Novi Sad utviklet det seg til regelrette gatekamper da flere hundre serbiske nasjonalister støtte sammen med politiet. Også i Beograd samlet flere hundre Mladic-tilhengere seg for å vise sin motstand mot pågripelsen.

Mladic er tiltalt for folkemord og andre krigsforbrytelser.  Tiltalen mot ham omfatter særlig den langvarige beleiringen av Sarajevo fra april 1992 til september 1995, der rundt 10 000 mennesker ble drept, og Srebrenica-massakren i juli 1995, der rundt 8000 ubevæpna barn og voksne ble da systematisk likvidert.

Mladic er kalt «Slakteren fra Srebrenica», og han var den mest ettersøkte krigsforbryteren i verden inntil han ble tatt. Men han har fortsatt sterk støtte blant mange i hjemlandet.

- En militær helt I byen Lazarevo, hvor han ble pågrepet, var det i går satt opp en plakat med teksten «Ratko Mladic er en helt» ved innfartsveien til byen.

Den britiske avisa The Guardian besøkte i går landsbyen.

SINNE: Et hundretalls nasjonalister samlet seg i går i Beograd for å vise sin støtte til Mladic.  Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix
SINNE: Et hundretalls nasjonalister samlet seg i går i Beograd for å vise sin støtte til Mladic. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer

- For oss er Mladic en helt, en militær helt. Han beskyttet oss mot Kroatia, Bosnia og til og med Slovenia. Han reddet familiene våre. Det er ikke bra med krig, men Mladic hjalp Serbia med å komme på fote igjen. Han var kommandanten, vår militære leder, sier en innbygger til avisa.

Andre innrømmer at det var en åpen hemmelighet at den ettersøkte generalen skjulte seg i landsbyen.

- La oss si som sant er, vi visste utmerket godt at Mladic var her, sier en mann i 40-årene ifølge NTB.

EU-flørt FN klaget så seint som i går over Serbias manglende innsats for å pågripe Mladic.

Serbia ønsker å bli EU-medlemmer, men den manglende pågripelsen av Mladic har satt en stopper for dette. President Boris Tadic nevnte EU-ambisjonene allerede på pressekonferansen der han bekreftet pågripelsen, og det ble i går spekulert i om pågripelsen var timet direkte opp mot at EUs utenriksminister Catherine Ashton i dag besøker landet.

Serbiske nasjonalister forsøkte i går for øvrig å storme kontoret til president Boris Tadics demokratiske parti.

SKJULTE SEG: Tilhengere av Ratko Mladic samlet seg i Lazarevo der generalen ble pågrepet. Foto: REUTERS/Scanpix
SKJULTE SEG: Tilhengere av Ratko Mladic samlet seg i Lazarevo der generalen ble pågrepet. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer