Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ratko Mladic er pågrepet

«Slakteren fra Srebrenica» er tiltalt for det verste folkemordet i europeisk etterkrigstidshistorie.

 En person som antas å være krigsforbryter Ratko Mladic skal være pågrepet. Foto: REUTERS/SCANPIX
En person som antas å være krigsforbryter Ratko Mladic skal være pågrepet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Den pågrepne er Ratko Mladic, bekrefter Serbias president Boris Tadic under en pressekonferanse klokka 13.20.

Ytterligere detaljer er foreløpig ikke kjent.

- Vi holder på med en etterforskning nå. Når den er over vil vi annonsere hvor og hvordan pågripelsen fant sted, sier Tadic.

Les det siste fra pressekonferansen her.

Under følger teksten fra de første, ubekreftede meldingene om pågripelsen:

TILTALT FOR FOLKEMORD: Over 8000 muslimske menn og gutter ble drept under Srebrenica-massakren i 1995. Foto: EPA/FEHIM DEMIR/SCANPIX
TILTALT FOR FOLKEMORD: Over 8000 muslimske menn og gutter ble drept under Srebrenica-massakren i 1995. Foto: EPA/FEHIM DEMIR/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): En person som antas å være den etterlyste krigsforbryteren Ratko Mladic (69) er i dag pågrepet under en omfattende, hemmelig politiaksjon, sier politikilder til den kroatiske avisen Jutarnij List. Mladic har vært på rømmen siden 16. november 1995.

Hvor pågripelsen skal ha funnet sted er foreløpig ikke kjent, men vedkommende sitter nå i varetekt i den serbiske hovedstaden Beograd.

DNA-analyser Det er ikke bekreftet at den pågrepne er general Mladic, men vedkommende skal være «veldig fysisk lik», opplyser avisen, som skriver at det vil bli foretatt en DNA-analyse for å få klarhet i identiteten.

- Han har noen av Mladics fysiske trekk. Vi analyserer hans DNA nå, sier en tjenestemann i innenriksdepartementet i Serbia.

Mannen skal ha identifisert seg som Milorad Komadic da han ble pågrepet på grunnlag av et anonymt tips. Ifølge nyhetsbyrået AP har EU all grunn til å tro at det faktisk er Mladic som er pågrepet. Serbiske myndigheter vil enn så lenge ikke bekrefte eller kommentere pågripelsen.

Krigsforbryter Mladic var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under borgerkrigen i Bosnia mellom 1992 og 1995.

Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) har tiltalt ham for forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og folkemord, blant annet Srebrenica-massakren - det verste i europeisk etterkrigstid.

De nederlandske FN-soldatene som skulle beskytte byen gjorde ingen militær motstand mot de bosnisk-serbiske styrkene, som ble ledet av general Ratko Mladic. I løpet av få dager ble rundt 8 000 voksne og barn slaktet og kastet i massegraver.

ICTY vil ikke bekrefte eller avkrefte om Mladic er pågrepet, sier kilder til nyhetsbyrået Associated Press.

Serbia har utlyst en dusør på 10 millioner euro for informasjon som fører til pågripelse av Mladic. USA har utlyst en dusør på fem millioner dollar.

Gruppen som har ansvaret for å forsøke å spore opp Mladic, har minst ti ganger prøvd å få ham til å overgi seg frivillig, ble det rapportert i fjor. Så lenge Mladic har vært på frifot, har det vært uaktuelt for EU å slippe Serbia inn i unionen.

Saken oppdateres.

DANSET: Bosnisk tv viste i 2009 bilder av Mladic mens han hygget seg i familiesammenheng. Foto: 
AFP PHOTO/ELVIS BARUKCIC/BOSNIAN TELEVISION/SCANPIX
DANSET: Bosnisk tv viste i 2009 bilder av Mladic mens han hygget seg i familiesammenheng. Foto: AFP PHOTO/ELVIS BARUKCIC/BOSNIAN TELEVISION/SCANPIX Vis mer