Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ratko Mladic er pågrepet

Den serbiske presidenten bekreftet pågripelsen på pressekonferanse.

PÅGREPET: Den serbiske generalen Ratko Mladic er arrestert. Her et bilde fra flyplassen i Sarajevo 10. august 1993. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
PÅGREPET: Den serbiske generalen Ratko Mladic er arrestert. Her et bilde fra flyplassen i Sarajevo 10. august 1993. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den etterlyste krigsforbryteren Ratko Mladic (69), Europas mest ettersøkte mann, er i dag pågrepet under en omfattende, hemmelig politiaksjon, melder det Serbiske innenriksdepartementet.

- I dag tidlig arresterte vi Ratko Mladic i en aksjon, bekrefter serbias president Boris Tadic under en pressekonferanse i Beograd.

Han sa at utleveringsprosessen, som vil ende med at Mladic blir stilt for den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag, er i gang.

- I dag lukker vi et kapittel i vår nære historie som vil bringe oss nærmere full forsoning, og vi ønsker en full etterforskning av de forbrytelser han er anklaget for, sier Tadic.

- Åpner døren til EU Det har vært et eksplisitt krav fra EU at Mladic måtte være pågrepet før det kan bli aktuelt for Serbia å bli medlem av EU. Dette adresserte Tadic direkte:

- Jeg er veldig stolt over denne operasjonen og vil takke alle involverte. Det er bra for Serbia at denne siden i vår historie er lukket. Det gir nye muligheter for en bedre framtid for alle land i regionen, og jeg håper at døren inn i EU vil være åpen nå.

BEGGE TATT: Radovan Karadzic ble arrestert 21. juli 2008, og har stått tiltalt for krigsforbrytelser for den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Nå kan toppgeneralen hans, Ratko Mladic (t.h.) vente seg samme behandling. Foto: AP Photo/Sava Radovanovic
BEGGE TATT: Radovan Karadzic ble arrestert 21. juli 2008, og har stått tiltalt for krigsforbrytelser for den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Nå kan toppgeneralen hans, Ratko Mladic (t.h.) vente seg samme behandling. Foto: AP Photo/Sava Radovanovic Vis mer

Tadic sier at han ikke vil gå inn på detaljer rundt pågripelsen.

På spørsmål om kritikken som tidligere er rettet mot Serbia rundt innsatsen for å ta Mladic, sa presidenten:

- Vi har operert i tett samarbeid med Haag-tribunalet . Vi har ikke kalkulert med når vi skal pågripe Mladic, men har forsøkt å ta ham hele tiden. Dette handler om vår moralske verdighet, sier Tadic.

Han sa også at myndighetene vil etterforske hvem som har hjulpet Mladic med å holde seg skjult.

Den serbiske presidenten sier nå at myndighetenes neste mål er å arrestere etterlyste Goran Hadzic, som også er tiltalt for krigsforbrytelser.

Milliondusør I oktober i fjor gikk myndighetene hardt ut og lovte 10 millioner euro for opplysninger som kunne føre til Mladic blir arrestert.

Hvor pågripelsen av Mladic skal ha funnet sted er foreløpig ikke kjent, men Mannen som antas å være Mladic sitter nå i varetekt i Beograd.

Mannen skal ha identifisert seg som Milorad Komadic da han ble pågrepet på grunnlag av et anonymt tips.