Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ratko Mladic levde det glade liv på rømmen

I de 15 årene den serbiske massemorderen var på rømmen danset han glad og fornøyd med familien, var på skiferier og viste seg som en stolt bestefar.

 DANSENDE GLAD:  Ratko Mladic virket glad og fornøyd der hand anset med familiemedlemmene i videoklippet som ble sluppet i mars 2009. Det er ikke kjent når videoen ble spilt inn, men serbiske myndigheter hevdet det dreide seg om gamle klipp. Foto: REUTERS/Bosnia Federation TV via Reuters TV
DANSENDE GLAD: Ratko Mladic virket glad og fornøyd der hand anset med familiemedlemmene i videoklippet som ble sluppet i mars 2009. Det er ikke kjent når videoen ble spilt inn, men serbiske myndigheter hevdet det dreide seg om gamle klipp. Foto: REUTERS/Bosnia Federation TV via Reuters TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jakten på Ratko Mladic har vært en vond torn i øyet for Serbia, FN og alle involverte i opprullingen av krigsforbrytelsene den bosnisk-serbiske hæren skal ha begått.

Mladic har siden pågripelsen av Radovan Karadzic i 2008 vært den mest ettersøkte mannen av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia. Han er mistenkt for å ha begått folkemord under krig. I 15 år var han på rømmen.

Det vekket derfor reaksjoner da bosnisk TV i 2009 kunne vise klipp av en sunn, glad og dansende Mladic som så ut til å nyte livets glade dager sammen med familien.

Skiferie i 2008? Klippene viste Mladic blant annet dansende i et familieselskap og på skiferie sammen med kona. Ifølge internasjonale medier stammet bildene fra skiferien fra 2008, men serbiske myndigheter rykket raskt ut og slo fast at klippene måtte stamme fra før 2002.

I dag hevdet også advokaten til Mladics familie at kona og sønnen ikke har møtt ham siden i mai 2001.

Mladic levde i skjul i Beograd fram til 2002, men hvor han har oppholdt seg siden er et mysterium. I lang tid fikk Serbia kritikk for å ikke gjøre nok i jakten på den ettersøkte generalen.

Ifølge serbiske myndigheter endret dette seg i 2006 da en EU-vennlig regjering ble valgt, men da bildene av en glad og fornøyd Mladic dukket opp i 2009 begynte mange å tvile på dette igjen.

For det var ikke en redd og paranoid krigsforbryter på rømmen videoene viste. Som The Guardian påpekte i 2009:

«Etter hjemmevideoene å dømme, består privatlivet til den serbiske massemorderen av en lang natt med fest, god mat, dans og sang.»

Begravelse og dåp Klippene tegnet også et bilde av Mladic som en kjær bestefar, ektemann og sørgende far. Generalens eneste datter tok sitt eget liv i 1994, og et av klippene viser Mladic sørgende ved hennes kiste i begravelsen.

Begravelsesklippene skiller seg ut fra resten både ved at de øvrige klippene viser en glad og fornøyd Mladic, og at han ser langt eldre ut på de øvrige klippene.

Et av klippene viser en stolt Mladic på en fest med et nyfødt barn på fanget. Dette er trolig hans andre barnebarn, som ble født i 2006, altså samme år som serbiske myndigheter hevder de intensiverte jakten på ham.

Videoklippene stammer trolig fra et raid mot kona sitt hjem, og skal ha blitt lekket til den bosniske TV-stasjonen.

 MED BARNEBARNET:  Dette bildet viser en stolt bestefar med barnebarnet på fanget. Ifølge britiske medier ble barnet født i 2006, men det kan også være et barn født i 2001. Foto: REUTERS/Bosnia Federation TV via Reuters TV
MED BARNEBARNET: Dette bildet viser en stolt bestefar med barnebarnet på fanget. Ifølge britiske medier ble barnet født i 2006, men det kan også være et barn født i 2001. Foto: REUTERS/Bosnia Federation TV via Reuters TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media