HJELPERE: De to lengst til venstre på bildet, Runar Nilsen og Leif Chr. Salomonsen, var blant de fem som i 2005 overtok Kjell Inge Røkkes verste probleminvesteringer for ett pund og etablerte konsernet TH Global Ltd. Her er de på Kværners generalforsamling 31. mars 2005, den dagen da avtalen ble kjent. Til høyre Kjell Inge Røkke og Lone Fønss Schrøder. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
HJELPERE: De to lengst til venstre på bildet, Runar Nilsen og Leif Chr. Salomonsen, var blant de fem som i 2005 overtok Kjell Inge Røkkes verste probleminvesteringer for ett pund og etablerte konsernet TH Global Ltd. Her er de på Kværners generalforsamling 31. mars 2005, den dagen da avtalen ble kjent. Til høyre Kjell Inge Røkke og Lone Fønss Schrøder. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Råtne Røkke-investeringer ble deres for en tier. Nå frykter de kollaps

Skjørt milliardkonsern trues av finsk skattekrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kværner-sjef Leif Chr. Salomonsen og fire andre sjefer i Kværner/Røkke-systemet løste våren 2005 noen av Kjell Inge Røkkes mest prekære problemer.

For ett pund - en tier - overtok de noen av Røkke-dominerte Kværners verste risiko-engasjementer og etablerte TH Global-gruppen.

Nå skaper et finsk skattekrav på 24,1 millioner euro mot et datterselskap i TH Global fare for kollaps i det skjøre milliardkonsernet.

Frykter domino-effekt
«Et endelig og bindende krav vil kunne føre til konkurs i datterselskapet», står det i årsrapporten til det britiske selskapet TH Global.
Dette kan få en «dominoeffekt som fører til insolvens i andre datterselskaper i gruppen, inkludert dette, og muligens hele gruppen», står det også.

TH Globals styremedlem Runar Nilsen, en av de fem som kjøpte TH Global for et pund, vil ikke si noe mer enn det som står i årsrapporten.

- Vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, skriver Nilsen.

TH Global tapte saken i Den administrative domstolen i Helsingfors, men har søkt om tillatelse til å anke til den høyeste rettsinstansen.

Trakk seg
Skattekravet skyldes etter alt å dømme et salg da det finske verftet Masa-Yards ble lagt inn i selskapet Aker Yards i 2004.
Sammen med tyngende forpliktelser fra en gammel amerikansk pensjonsordning, utpekes det finske skattekravet i årsrapporten som TH Globals mest presserende problemer.

BETRODD: Leif Chr. Salomonsen (i hvit skjorte), tidligere Kværner-sjef og betrodd medarbeider for Kjell Inge Røkke, kom ut for å hente posten og sa også noen ord da Dagbladet i 2009 møtte ham i London. Foto: Jytte Nielsen
BETRODD: Leif Chr. Salomonsen (i hvit skjorte), tidligere Kværner-sjef og betrodd medarbeider for Kjell Inge Røkke, kom ut for å hente posten og sa også noen ord da Dagbladet i 2009 møtte ham i London. Foto: Jytte Nielsen Vis mer

Nå har to av de fem Røkke-støttespillerne som i 2005 kjøpte Kværners problemengasjementer, Anders Misund og Steffen Føreid, trukket seg.

- Det er ingenting dramatisk i det, sier Anders Misund til Dagbladet. Han vil ikke ut med hva han fikk for sin eierandel. Heller ikke Føreid vil utdype.

Problemlass
- Det er mer naturlig at den personen som representerer administrasjonen og driften uttaler seg, sier Leif Chr. Salomonsen og henviser til Runar Nilsen.

«Kong Salomonsen» ble han kalt av Røkke da han våren 2005 ga seg som Kværners konsernsjef etter bare seks måneder, og fikk 18 måneders etterlønn. For ett pund fikk han også med seg et lass med Kværner-problemer: Pensjonsforpliktelser i USA og Storbritannia, stålverft i Storbritannia og Romania, personalselskaper, og rettstvister om forretninger, miljø- og helseskader og skatt.

Husker ikke
På papiret så det likevel ut som Salomonsen og kollegene, blant dem Røkkes mangeårige medarbeider Dag Fasmer Wittusen, hadde fått med seg ei gullgruve ut av Kværner for det ene pundet de betalte.

- Det er et engasjement som har strukket seg over år, og jeg har det ikke i hodet, sier Salomonsen da Dagbladet spør hvor mye han har fått ut av TH Global.

Av regnskapene til Spinaker Ltd, et eierselskap i strukturen over TH Global, går det fram at styremedlemmene Salomonsen og Nilsen i 2011 fikk utbetalt 120.000 pund, eller en drøy million kroner.

Fundamental usikkerhet
Nå er mange selskaper i TH Global solgt eller oppløst, og en rekke tvister er avgjort. Så sent som i 2011-regnskapene til eierselskapet KIN Holding ble verdien av TH Global Ltd satt til 3,8 milliarder kroner.

DRIVER: Runar Nilsen står for den daglige driften i TH Global-konsernet. Her sammen med Leif Christian Salomonsen (bak t.v.) i 2003. Foto: Berit Roald / SCANPIX
DRIVER: Runar Nilsen står for den daglige driften i TH Global-konsernet. Her sammen med Leif Christian Salomonsen (bak t.v.) i 2003. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Likevel er de gjenstående problemene så store at milliardverdiene kan være en ren illusjon. Bildet er ytterst komplisert, med enorme fordringer og gjeldsforpliktelser på kryss og tvers mellom selskapene.

KPMG-revisor Mike Maloney skriver at den «fundamentale usikkerheten» omkring TH Globals finansielle utfordringer gjør at han ikke har fått nødvendig dokumentasjon, og at han derfor ikke kan uttale seg om de finansielle opplysningene.

«Ekstremt uforutsigbart» Deler av den kompliserte eierstrukturen, med en trust i skatteparadiset Guernsey som øverste ledd, er nå i oppløsning. Det gjelder både KIN Holding as og selskapet Medaura BV i Nederland.

Nå setter de tre gjenværende Røkke-støttespillerne fra 2005 sin lit til at de vil vinne fram med en anke i den finske skattesaken.

Alternativet er ikke hyggelig.
«Resultatet av en insolvent oppløsning av gruppen er for alle parter ekstremt uforutsigbart og usikkert», skriver styret i TH Globals årsrapport for 2011.

ETT PUND: Dag Wittusen er en mangeårig Røkke-medarbeider og en av dem som i 2005 kjøpte mange av Kværners problemengasjementer for ett pund. Scan-Foto: Gunnar Lier
ETT PUND: Dag Wittusen er en mangeårig Røkke-medarbeider og en av dem som i 2005 kjøpte mange av Kværners problemengasjementer for ett pund. Scan-Foto: Gunnar Lier Vis mer