Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Råtner på rot

Kristelig Folkeparti har seg selv å takke for situasjonen som nå plager partiet. Det inngikk et ufornuftig fornuftsekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REKKA

av mindretallsregjeringer i Norge har gjort spørsmålet om når den til enhver tid sittende regjering vil gå av, og hvem som da skal ta over, til politikkens dominerende tema. Mindretallsregjeringene råtner på rot etter tur, slik Bondevik II har gjort etter bare halvannet år.

Det var Carl I. Hagen som bestemte at valgtaperen Kjell Magne Bondevik skulle bli statsminister, og ikke valgvinner Jan Petersen. Hagen valgte som han gjorde ut fra egne interesser, og han har lyktes med sin strategi. Fremskrittspartiet alene har nå høyere oppslutning på meningsmålingene enn de tre partiene i regjeringskontorene til sammen. Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre har omtrent halvert sin oppslutning siden stortingsvalget.

Fremskrittspartiets andre nestformann, John Alvheim, brakte Frp's strategitenkning åpent ut i offentligheten da han foran partiets landsmøte varslet at Frp vil forsøke å felle Bondevik II til høsten, slik at Jens Stoltenberg kan regjere seg i hjel fram til valget i 2005. Det skal gi Frp og Høyre flertall og regjeringsmakt ved det valget.

KRISTELIG FOLKEPARTI

åpner i dag sitt landsmøte på Lillestrøm. Partileder Valgerd Svarstad Haugland ble i går intervjuet i Aftenposten. Der er hun villig deltaker i debatten om hvor lenge denne regjeringen sitter, og åpner for et framtidig brudd i samarbeidet mellom Kristelig Folkeparti og Høyre. Dette kommer på toppen av vårens serie trusler om kabinettsspørsmål på barnehagesaken og revidert statsbudsjett. Hele intervjuet med partilederen tegner et bilde av et parti som spiller forsvar, for å hente et bilde fra fotballspillet, som er statsminister Kjell Magne Bondeviks fritidsinteresse og kjære hobby.

REGJERINGSPARTNER

Høyre brukte sitt landsmøte for to uker siden til å hylle statsråder, særlig kommunalminister Solberg, som har fått oppnavnet Jern-Erna. Bakgrunnen for oppnavnet er nettopp det som plager Kristelig Folkeparti i regjeringen. For KrF-ordfører Lunde i Tysvær kommune er smertegrensa nådd. Han stiller ikke til gjenvalg fordi samarbeidsregjeringens politikk utsetter de små kommunene for et press han ikke orker mer. Ordfører Lundes farvel minner om at Kristelig Folkeparti er småkommunenes parti, nå som halveringen av oppslutningen på nytt har gjort partiet til et vestlandsparti.

KrF kjører ikke fram sine statsråder på sitt landsmøte slik Høyre gjorde. Heller ikke partiets førstemann, statsminister Kjell Magne Bondevik, kan vente seg ovasjoner av den typen som ble ham til del på partiets landsmøte i Bergen i 1999, som var ei lykkeligere tid for partiet. Da utfordret Bondevik Høyre og lovet å gjøre KrF kristendemokratisk og størst på borgerlig side.

Kommentator Erling Rimehaug i avisa Vårt Land brukte sin spalte onsdag til å drøfte hvor mye lengre liv regjeringen vil få, og hvem som så vil regjere med hvem. I Dagsavisen skrev Bjørn Bore, som nettopp har sluttet i Vårt Land, om at Bondevik nå ser slutten på sin regjeringstid og derfor markerer Kristelig Folkepartis politikk klarere enn før som en slags svanesang.

KRF-LANDSMØTET

skal vedta et valgmanifest foran kommunevalget til høsten. Det har fått tittelen «Verdival i lokalpolitikken» og er propp fullt av sympatiske, menneskevennlige og kristne målsettinger og situasjonsbeskrivelser. Men det er det nesten ingen som bryr seg om, og dette blir det ingen endring på før landet har et stabilt flertallsstyre. Da vil straks mer av oppmerksomheten rette seg mot det politiske innholdet når et regjeringsparti holder landsmøte.

Kristelig Folkeparti har seg selv å takke for situasjonen som nå plager partiet. Det inngikk et ufornuftig fornuftsekteskap med Høyre for at Kjell Magne Bondevik skulle bli statsminister for andre gang, og har tapt på det. Foran kommunevalget sitter det i regjering på oppsigelse, med lite gjennomslag for egen politikk, og klarer verken å holde på ordfører Lunde i Tysvær eller å stille kandidat til det første direkte ordførervalget i Molde, som er statsministerens hjemby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media