Rått maktspill på kurbadet

BERLIN (Dagbladet): Den snøhvite idyllen bedrar mellom bergtoppene i Wildbad Kreuth ved bayerske Tegernsee. I et 500 år gammelt kurbad legger den erkekonservative regjerings- og partisjefen i Bayern, Edmund Stoiber (60), strategien for hvordan han skal tvinge Angela Merkel (47) i kne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De to maktpolitikerne driver et rått spill om hvem skal stille som kanslerkandidat for de tyske kristelig-demokratene (CDU) og det bayerske kristelig-sosiale søsterpartiet (CSU) mot de rødgrønne parhestene Gerhard Schröder og Joschka Fischer under forbundsdagsvalget 22. september.

CDU-leder Merkel er trolig sjanseløs, trass i at hun leder det suverent største av de to såkalte unionspartiene. Tre av fire av de to partienes representanter i Forbundsdagen vil stemme for Stoiber dersom avgjørelsen i maktkampen havner der.

Vennskapelig

Foreløpig satser både Stoiber og Merkel på å tvinge den andre til å gi opp. Begge forsøker slik å demonstrere at søsterpartiene ikke er like splittet som den gang Franz Josef Strauss samme sted stanset Helmut Kohls første forsøk på å bli kanslerkandidat for 22 år siden.

- Jeg satser på en vennskapelig samtale med fru Merkel og regner med at vi skal bli enige, sier Stoiber påtatt forsonende.

Han ble hyl let som om slaget var avgjort da han i går ankom CSUs tradisjonelle etterjulsmøte i kurbadet. Overfor forsamlingen av spørrelystne journalister lot han som at han ikke forsto oppstyret rundt CSU-samlingen.

- Det er ingen ulykke om avgjørelsen blir tatt ved avstemning i CDU/CSU-fraksjonen, sier Michael Glos. CSU-lederen i den bayerske landdagen er overlatt jobben å snakke på vegne av Stoiber.

Lykke

- Jeg gir meg ikke. Det må da være en lykke for en bevegelse å ha to som er kvalifisert til jobben, svarer Merkel - like påtatt beskjedent.

Bortsett fra gudstroen og viljen til makt har Stoiber og Merkel knapt noe felles. Personlighetene er forskjellige som deres politiske profil og forankring.

Oppgjøret mellom Stoiber og Merkel er også en maktkamp mellom det katolske, konservative Tyskland i sør og vest og det protestantiske, liberale i nord og øst. Det er et drabelig oppgjør mellom det bayerske CSU og det store CDU, som ikke tåler å bli ydmyket.

Antimacho

Angela Merkels styrke er at hun har store deler av CDUs grunnplan bak seg. Hun kan bli tyskernes første kvinnelige kanslerkandidat. Hennes valgkampstrateger ønsker nettopp å føre en kampanje som skal gjør det vanskelig for Schröder å føre en machopreget valgkamp. Den protestantiske prestedatteren og dissidenten fra eks-DDR oppfattes som en integrasjonsfigur mellom Øst- og Vest-Tyskland. Hun har sterk støtte fra ungdommen og kan vinne velgere fra sentrum. Merkel oppfattes som modig etter at hun tok oppgjøret med gamlekansleren Helmut Kohl under korrupsjonsskandalen som herjet partiet.

- Jeg støtter Merkel på grunn av hennes programmatiske fornyelse av partiet, sier CDU-formann Jürgen Rüttgers i Nordrhein-Westfalen, som er Tysklands folkerikeste delstat.

Edmund Stoiber er lov-og-orden-velgernes mann. Han appellerer til velgere som ellers kan gå til den beryktede Barnabas Schill alias «Dommer Nådeløs». Med 19,4 prosent under Hamburg- valget i fjor høst satser han på å kapre velgere over hele Tyskland. Stoiber har erfaring som regjeringssjef i Tysklands mest velstående delstat siden 1993. Han er en troende katolikk og er næringslivets mann. Stoiber har et samlet CSU bak seg, mens CDU er splittet. Aller viktigst: Velgerne mener at bare Stoiber har sjanser i et oppgjør mot Schröder. Stoiber satser på en valgkamp der økonomi og arbeidsplasser står i fokus. Der tiltror 61 prosent av velgerne ham den største kompetansen, bare 26 prosent Merkel.

Svakhetene

Både Angela Merkel og Edmund Stoiber har svakheter som Gerhard Schröder vil vite å utnytte.

Merkel er ofte uforståelig i sine resonnementer og kan lyde som en sint småskolelærer. Trass i at hun ynder å danse, er fysikkdoktoren aldri blitt folkelig.

For liberale nordtyskere er Stoiber som en rød klut foran tyren. Han har ingen karisma. Kjøpmannssønnen tar ingen sjanser når han ikke regner med å vinne. Når han hver som mer besøker Wagner-festspillene i Bayreuth, er det som regjeringssjef, ikke som musikkinteressert.

Og når han svinger det tradisjonelle kruset med bayersk øl, jukser han. Kruset er fylt med urtete.

KURBAD-IDYLL: Den erkekonservative regjerings- og partisjefen i Bayern, Edmund Stoiber (t.v.), ble i går hyllet som om kanslerslaget allerede var avgjort da han ankom de tyske kristelig-demokratenes tradisjonelle etterjulsmøte i kurbadet i går. Men konkurrenten Angela Merkel fortsetter maktspillet på sin kant.
<B>KJEMPER OM MAKT:</B> De to maktpolitikerne Edmund Stoiber (60) og Angela Merkel (47) driver et rått spill om hvem som skal stille som kanslerkandidat. Stoiber er en troende katolikk og næringslivets mann, mens den protestantiske prestedatteren Merkel har sterk støtte fra ungdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer