Rått og brutalt komplott

Tormod Hermansen er utsatt for en organisert mobbekampanje som er velsignet helt opp på svensk ministernivå. Nå er det i gang et rått svensk løp for å ta hele makta i konsernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener flere norske kilder som sitter meget sentralt plassert i prosessen.

- Hermansen skal vekk for enhver pris. Det har vært et mål en god stund. Dag Detter og Jan-Åke Kark kjører dette løpet sammen med de to viseadministrerende direktørene, med velsignelse langt oppe i regjeringen. Det er helt tydelig, sier en av prosessens mest sentrale kilder til Dagbladet.

Detter er styremedlem og departementsråd i det svenske næringsdepartementet. Kark er selskapets styreformann.

- Målet med dette er helt tydelig velsignet lenger opp, sier en annen, sentral kilde.

Hinsides

Dagbladets kilder sier de under andre omstendigheter aldri ville ha drømt om å gi innblikk i hva som foregår bak lukkede dører i et konsern. Men de har fått nok. Mer enn nok.

- Det er helt hinsides det akseptable at styreformannen og alle de andre svenske styremedlemmene behandler konsernsjefen slik. Det er ikke bare ufint, det er brutal, usympatisk mobbing som ikke likner noen ting.

Detter er edderkoppen, Kark er eksekutøren. De to viseadministrerende direktørene Nifvert og Larsson motarbeider systematisk Hermansen innad i konsernet.

Rått løp

Mer alvorlig er det at det nå foregår et svensk spill for å ta makta i konsernet.

- Svenskene mener de har inngått en for dårlig avtale. De har lagt opp et offentlig, rått løp for å ta makta. Det er et spill styrt fra toppen, og de skyr ikke forspillelse av verdier for å nå sine mål.

Det trekkes fram et helt utilslørt samarbeid mellom Detter og Kark i styremøtene, der Kark er Detters - og dermed den svenske regjeringens - nikkedokke. Under styremøtet onsdag, da Norge tapte mobilhovedkontoret til Sverige, ble møtet brutt for å holde et særmøte der Tormod Hermansen, Kark, Nifvert og Larsson skulle forsøke å komme til et kompromiss.

- De kom tilbake med et forslag de alle var enige om. Det ble lagt fram for styret. Detter sier ganske enkelt at forslaget ikke er akseptabelt. Kark, som hadde stilt seg bak kompromisset, sa bare «OK», og det var det.

Marionett

Dette gjentar seg som et mønster under diskusjonene i styret. Kommunikasjonen mellom Kark og Detter er tydelig. Detter nikker, eller rister på hodet, og Kark har fått sine signaler.

- Han opptrer som en marionett.

- Man må være både blind og døv for ikke å se hva som foregår, sier en annen.

Viseadministrerende direktør Marianne Nifvert trekkes også fram.

- Jeg kjenner henne som en solid leder fra tidligere. At hun nå kan stå på en pressekonferanse og gi sin overordnede sparken, sier litt om hvilket albuerom hun vet hun har.

Den andre viseadministrerende direktøren, Stig-Arne Larsson, samarbeider svært tett med Dag Detter.

Flere mener han underminerer styrets vedtak. Larsson er også mannen som laget en egen rapport om lokalisering av mobilhovedkontoret, og distribuerte den til de svenske styremedlemmene bak Hermansens rygg.

Galskap

Fra norsk side brukes det nå svært sterke ord: fundamentalt sammenbrudd i selskapets styre og ledelse.

- Jeg har ikke vært i nærheten av noe som likner på dette engang. Det overgår de villeste fantasier. Sånn galskap som dette savner sidestykke i det jeg har vært borte i i industrien. Selskapet kan ikke leve med dette. Det er grunnen til at de norske styremedlemmene i dag har orientert eierne. Ingen kan sitte og se på denne farsen.

Kildene Dagbladet har snakket med, mener også at Kark bør ta sin hatt og gå.

- Når en styreformann bruker sin dobbeltstemme i strid med avtalen eierne har inngått seg imellom, er det rett ut.

De mener det er høyst usikkert om fusjonen vil overleve.

- Den burde aldri vært inngått når den ble gjennomført på så trått føre. Den brakte oss i alle fall ikke inn i noen velsignelse.