Rått parti på Halvorsbøle

- Kutt og innstramminger, sa både statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad da de kom til budsjettkonferanse i pansret og skuddsikker bil. - Rått parti, sa kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed var tonen satt foran sentrumsregjeringens første store dragkamp om neste års statsbudsjett som startet på Halvorsbøle på Hadeland i går.

Det har vært sagt og skrevet mye om dramatikken omkring denne årlige budsjettbataljen, og Bondeviks og Restads entré gjorde ikke skam på ryktene:

De to ankom smilende og samsnakket i baksetet på regjeringssjefens bil og markerte styrke fra første stund. For statsministerens tjenestebil er både pansret og skuddsikker.

Fullstendig overtak

I en egen buss hadde de dessuten med seg sine statssekretærer og sine fremste embetsmenn til støtte for sine argumenter. Dermed hadde de fullstendig overtak fra start, for alle de andre statsrådene måtte møte alene.

Det var denne situasjonen Ragnhild Queseth Haarstad siktet til da hun kom med sin bemerkning om rått parti.

Hun ga nok uttrykk for hva svært mange av statsrådene følte. Det var tydelig på flere av dem av de var nervøse. De satt i små grupper over kaffekoppene og ventet på å få sine obligatoriske busseruller.

Statsminister Bondevik lot ikke anledningen gå fra seg til å skjerpe atmosfæren ytterligere. Han takket det lokale vertskap for busserullene og sa at mange statsråder nok frykter at dette var det eneste de får med seg fra Halvorsbøle.

Litt partistøtte

Litt partistøtte hadde statsrådene i hvert fall til å begynne med. For nederst ved forhandlingsbordet tok regjeringspartienes parlamentariske ledere plass sammen med lederen for finanskomiteen. Men de fire må pent reise hjem i dag, mens de andre skal holde på til i morgen etter lunsj.

Bondevik og Restad var selvsagt i sentrum for alles interesse, og ga intervjuer på løpende bånd uten å si noe som helst nytt. Men Bondevik kommenterte Dagbladets reportasje i går om at finansminister Gudmund Restad ikke er med i regjeringens indre kabinett, det såkalte underutvalget.

- Restad er med i alle møter hvor underutvalget drøfter saker av økonomisk betydning, og han har en sterk posisjon i regjeringen, sa Bondevik.

Hemmelig kuttliste

Både Bondevik og Restad gjentok og gjentok behovet for og nødvendigheten av innstramminger og kutt, men ingen av dem ville si noe konkret om hvor det skal kuttes for at budsjettet skal ha «en dempende effekt», som Bondevik formulerte det.

Restad sa at han hadde med seg en hel liste med forslag til kutt, men nektet å røpe ett eneste av dem.
- Vi skal holde våre løfter, men vi har ikke lovet å innfri alle i løpet av et år, sa de nærmest i kor.

- Budsjettet vil vise hvilken retning denne regjeringen vil gå, men vi kan ikke ta for mange steg om gangen, sa Bondevik.

Bondevik innrømmet at det kanskje har vært i meste laget med forventningsskapende uttalelser i det siste, men avviste blankt at dette er den regjering som har lovt alt til alle og mest av alle.

BUDSJETTKLAR: Kjell Magne Bondevik kom smilende og avslappet til budsjettkonferansen på Halvorsbøle i går for å kutte i statsrådenes ønskeliste.