Rått spill om olje på Færøyene

Norsk Hydro driver et rått maktspill i kampen om lovende oljebrønner på Færøyene. I innspurten av første konsesjonsrunde i Færøyenes oljehistorie, truer Hydro med å hindre det Færøy-baserte Føroya Kolvetni i å delta i oljeeventyrets første etappe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan bli aktuelt å kreve at Føroya Kolvetni trekker seg fra første konsesjonsrunde, bekrefter Greta Kihl, som sitter i det halvstatlige Hydros konsernledelse.

I Færøyenes hovedstad, Tsrshavn, reagerer man med vantro på Hydros utspill. Frykten for hva som kan skje, gjør at folk inntil videre velger å holde en lav profil.

Færøyenes befolkning er på 45000. Norsk Hydro har en arbeidsstokk på snaut 40000. Finansielt er Hydro en koloss sammenliknet med Færøyenes stusslige budsjetter.

Befolkningen på de 18 grønne klippeøyene i Nord-Atlanteren har fått et gløtt av kapitalismens ubarmhjertige sider fra et selskap der den dominerende eier er den norske stat.

Strid om geologer

Sentralt i striden mellom Norsk Hydro og Færøyene står tre norske geologer, Terje Hagevang, Dag O. Larsen og Hans Amundsen. De forlot Saga Petroleum i fjor da Hydro kjøpte Saga. De tre dannet konsulentbyrået Sagex, som siden ble engasjert av Føroya Kolvetni til å delta i kartleggingsarbeidet på den færøyske sokkelen.

Da Hydro tok inn over seg at tidligere Saga-ansatte jobbet for en konkurrent, ble det rettssak. Etter en kjennelse i namsretten måtte de norske geologene forlate Færøyene.

Mens de tre nordmennene sitter i Norge ilagt yrkesforbud, bruker Hydros ledelse tida på å vurdere om de skal kreve at Føroya Kolvetni trekker seg fra konsesjonsrunden.

Ny rettsrunde

- Jeg sier ikke at Hydro kommer til å kreve dette, bare at det kan bli aktuelt å kreve at selskapet trekker seg fra denne konsesjonsrunden. Hydro ønsker å hindre rettsstridig bruk av forretningshemmeligheter i en konkurransesituasjon, sier Greta Kihl.

- Men de tre geologene har anket namsrettens kjennelse. Vi må nå avvente behandlingen i lagmannsretten, sier Kihl.

Det kan bety at Hydro vil kreve at det færøyske selskapet trekker seg fra første konsesjonsrunde dersom de tre geologene taper i lagmannsretten.

Lovende felter

Etter år med delelinjestridigheter med Storbritannia er det nå klart for de første prøveboringene på kontinentalsokkelen utenfor Færøyene.

Geologene mener det er store muligheter for å finne olje i områdene.

Drømmen om olje og drømmen om selvstendighet henger nært sammen. Oljebrønner og et blomstrende lokalt oljemiljø vil være godt å ha dersom Færøyene i løpet av noen år løsriver seg fra Danmark.