Rått spill om pensjonistene - igjen

Minstepensjonistene kan igjen risikere å bli en ufrivillig kasteball og salderingspost under høstens budsjett-thriller i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kampen for minstepensjonistene har vært et spill fra dag én. Det kan virke som om Bondevik-regjeringen allerede nå er villig til å forhandle bort pensjonistkortet.

Det sier Ap's nestleder, Hill-Marta Solberg, som får støtte av Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss:

- Bondevik-regjeringen gjorde i går selv oppmerksom på at utgiftene til økt minstepensjon må ses i sammenheng med en økning av trygdeavgiften.
Denne koblingen gjør at regjeringen nærmest ber om å bli stemt ned i Stortinget, sier han.
Verken Høyre eller Arbeiderpartiet vil være med på å øke trygdeavgiften; Høyre fordi det betyr en skatteskjerpelse, Ap fordi en slik flat skatt har en helt skjev fordelingsvirkning.

Mye tyder på at slaget om minstepensjonistene kan være tapt før det i det hele tatt har kommet i gang. Utgiftene til minstepensjon er på 2,1 milliarder kroner, mens inntektene fra skatte- og avgiftsøkningene er på to milliarder. Når det ikke er flertall for pensjonsøkninger, blir det heller ikke behov for skatte- og avgiftsøkninger.

Med et slikt utfall øker Bondevik-regjeringens sjanser til å få igjennom kontantstøtten - og et budsjettkompromiss med Høyre og Frp rykker atskillig nærmere.