Råttent hos riksantikvaren

Mobbing, høyt konfliktnivå og manglende respons fra ledelsen. Mange av de 130 ansatte hos Riksantikvaren er knallharde i sin dom over arbeidsmiljøet på jobben i en fersk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksantikvar Nils Marstein mener resultatene av arbeidsmiljøundersøkelsen ikke er spesielt oppsiktsvekkende.

- Ifølge bedriftshelsetjenesten er tallene våre faktisk bedre enn det som er vanlig i slike undersøkelser, sier Marstein.

Trøbbel med sjefen

106 av de ansatte hos Riksantikvaren (RA) svarte i den anonyme arbeidsmiljøundersøkelsen som ble gjennomført i april i regi av Atlas medisinske senter. I oppsummeringen heter det blant annet:

«Konfliktnivået i RA er relativt høyt. At så mange som 26 ansatte har angitt at de opplever konflikt med sin leder, er betenkelig.» (...) «Det er viktig å merke seg at totalt er det 47 prosent (50 respondenter) som har angitt både psykiske og fysiske plager som de selv mener har sammenheng med arbeidsforholdet.»

16 mobbes

Verst er likevel mobbeproblemet hos Riksantikvaren:

«I RA er det 15 prosent (16 ansatte) som angir at de i løpet av det siste året har opplevd å ha blitt utsatt for mobbing.»

Det er tre ganger høyere enn i større arbeidsmiljøundersøkelser, skriver legen Fuk-Tai Sundvor, som har ført rapporten i pennen.

Mest alvorlig

Riksantikvar Nils Marstein ser alvorlig på at hans ansatte opplever mobbing på jobben.

- Selv om det omfatter få personer, er det grusomt for dem det gjelder. Når miljøundersøkelsen er anonym - som den selvsagt må være - kan det bli vanskelig å ta tak i mobbeproblematikken. Hvis ikke de som føler seg utsatt, selv melder fra, påpeker Marstein.

Hovedverneombud Anne Røsvik berømmer ledelsen for å vise vilje til å bidra til å skape et bedre arbeidsmiljø.

- Etter å ha jobbet hos Riksantikvaren i snart sju år, har jeg ikke oppfattet at det er spesielt ille her. Jeg vil påstå at vi har et godt kollegialt samarbeid, forteller Anne Røsvik.