- Raundalen er en imperialist

LONDON (Dagbladet): Traumebehandling av krigsskadde barn kalles «vestlig imperialisme» av en gruppe britiske psykiatere ledet av Derek Summerfield. Han hevder at Magne Raundalens arbeid blant krigsbarn i 13 land er bortkastede penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Summerfield leder det psykiatriske arbeidet i senteret Medical Foundation, som behandler flyktninger som er blitt torturert, før de flyktet til Storbritannia.

Summerfield hevder at vestlige psykologer kommer ubedt til krigsrammede land og starter en traumebehandling, som man ikke vet hvordan virker.

- Traumebehandling er blitt en «industri». Metodene er utviklet i USA og Europa og det brukes masse penger på denne behandlingen av forskjellige FN-organisasjoner. Ingen uavhengig instans har evaluert dette arbeidet. Det er viktig å fortelle dette til en norsk avis, fordi dere har psykologen Magne Raundalen. Jeg har ikke noe imot ham personlig, men imot hans metoder fordi de har hatt så stor gjennomslagskraft i FN-organisasjoner som UNICEF, Verdens Helseorganisasjon og flyktningorganisasjonen UNHCR.

Motesak

Summerfield mener krigsskadde barn, som har sett sine foreldre bli myrdet, som ofte selv er blitt skadd - som mineofrene i Angola - ikke trenger traumeterapi. Det er bare en motesak ifølge Summerfield.

- Har du sett hvordan denne traumebehandlingen virker?
- Ja, jeg har sett slik behandling noen steder uten å bli imponert.

- Hva slags hjelp bør krigsbarn få?
- De trenger mat, medisiner og skolegang. Hvis de vil sitte sammen og snakke om ting, så er det bedre å gi dem et hus, som kan bli et ungdomssenter for forskjellige aktiviteter, enn å bruke tid og penger på å la dem drive gruppeterapi etter vestlig mønster.

Kulturkollisjon

Summerfield viser til at i mange land strider det mot kultur og tradisjon å fortelle fremmede om sine vanskeligste ting, som for eksempel hvilke krigsskader de har opplevd.

Summerfields viktigste argumenter mot krisepsykologene i Bergen, med Magne Raundalen i spissen, er:

  • Folk har ikke bedt dem komme.
  • Terapien strider mot kulturell egenart.
  • Terapien er funnet opp i Vesten og eksportert.
  • Verdien er ikke bevist.
REFSER: Derek Summerfield mener den norske barnepsykologen Magne Raundalens arbeid blant krigsskadde barn er meningsløst.