Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rause USA står mot gjerrige Kina på Filippinene

Tyfonen som knuste Filippinene har utløst en krig mellom Stillehavets stormakter, USA og Kina, om hvem som er de beste hjelperne.

USA HJELPER: USA vinner krigen om myk makt på Filippinene. (AP Photo/Wally Santana) Scanpix
USA HJELPER: USA vinner krigen om myk makt på Filippinene. (AP Photo/Wally Santana) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor byen Cebu på Filippinene, der Tyfonen Hayan slo til, ligger det amerikanske hangarskipet George Washington. Der er 5000 soldater og 80 fly igang med å distribuere mat og vann til en stadig mer desperat befolkning, skriver The New York Times.

VM i hjelp
Regjeringen, og den ellers populære presidenten Benigno Aquino, får massiv kjeft for elendig kriseberedskap. I regjeringens sted trer nå amerikanske soldater. Naturkatastrofen på Filippinene har også blitt et VM i katastrofehjelp. Et mesterskap USA og deres allierte ligger an til å vinne suverent.

Kinas formidable vekst de siste åra har gjort at landet har blitt USAs konkurrent i det geopolitiske spillet i både Øst-Asia og Sørøst-Asia. Men i kampen om goodwill og sjeler på Filippinene ligger Kina veldig dårlig an. Hundre tusen dollar var beløpet Kina i utgangspunktet hadde avsett til krisehjelp til Filippinene, og landet har fått kritikk for sin påfallende gjerrighet i forhold til nabolandet.

Base i kaoset
Gjerrigheten var lenge så påtrengende at den kinesiske regjeringen økte hjelpen til 1. 6 millioner dollar på torsdag. Men krise-innsatsen til Kina står ikke i stil med de stormaktsambisjoner landet ellers har i regionen.

Hangarskipet George Washington ga på sin side ekstra gass så snart omfanget av katastrofen på Filippinene var klart. Lattmanøvrerte helikoptre gjør hjelpen så fleksibel den kan være. Hangarskipet er en solid base der det meste av annen infrastruktur er slått ut.

USA har i utgangspunktet bevilget 20 millioner dollar til krisehjelp. Men også USAs allierte stiller opp. Storbritannia har sendt sitt eget hangarskip fullastet med krisehjelp og helsepersonell, og har bevilget 32 millioner dollar. Mens Japan har sendt marineskip og 1 000 soldater for å drive krisehjelp.

Kina ser rødt
Kinas geopolitiske ambisjoner er synlige overalt i Asia. I havet er Kina i strid med Japan i nord, og Filippinene, Indonesia og Vietnam i sør og øst. I forhold til Filippinene er det strid om kontroll over Scarborough grunna i Sørkinahavet, som ligger milevis unna Kina, og rett vest for Filippinene. Kina vil ha kontroll over grunna, mens USAs tradisjonelt mest trofaste allierte i området, Filippinene, lener seg mot USA i sikkerhetsspørsmål.

Det har fått Kina til å se rødt at Japan i år har gitt bort ti kystvaktfartøyer til Filippinene, for å markere sine interesser ved Scarborough grunna, og at landet er i forhandlinger om å forlenge sine baseavtaler med USA i 20 nye år.

Den kinesiske regjeringen gjør nå det beste ut av situasjonen, og sier at hjelpebeløpet ikke nødvendigvis er endelig. Men det er den partilojale avisa Globale Tidende som setter ting på plass på lederplass.

- Et anstrengt forhold mellom to land på grunn av strid om grenser til havs er ingen grunn til å forhindre felles forsøk på å bekjempe naturkatastrofer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media