Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raust oppgjør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går fikk den såkalte jødebo-saken sin avslutning i Stortinget. Det var bred politisk enighet om et samlet erstatningsbeløp på 450 millioner kroner. 200 millioner skal deles ut til jødiske familier som fikk sine eiendommer beslaglagt under krigen. 250 millioner er en kollektiv erstatning som skal forvaltes av de mosaiske trossamfunnene.
  • Dermed har vi på en raus måte tatt et oppgjør med holocaust i Norge, selv om penger selvsagt ikke kan erstatte grusomhetene som skjedde mot jødene under krigen. Myndighetene valgte å følge mindretallet i Skarpnes-utvalget, og har all ære av det. Regjeringen og Stortinget har markert at oppgjøret med nazitida også har en ideologisk og moralsk dimensjon. Nå må de mosaiske trossamfunnene sørge for at erstatningene kommer alle jøder til gode. Tilhørighet til spesielle organisasjoner må ikke være avgjørende for tildelingen.