- NEBBETE:  Forskerne mener at ravnene bruker nebb og vinger til å tiltrekke oppmerksomhet til et objekt: Foto. Wikimedia Commons.
- NEBBETE: Forskerne mener at ravnene bruker nebb og vinger til å tiltrekke oppmerksomhet til et objekt: Foto. Wikimedia Commons.Vis mer

Ravner «peker på» og viser objekter som mennesker

Ny forskning hevder at ravner er de nye apene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ravnen bruker nebbet og vingene sine til å kommunisere, som for å peke mot et objekt, viser en ny studie.

Det er første gang forskere har oppdaget denne evnen hos andre dyr enn primater, skriver Live Science.

Forskerne mener kommunikasjonen minner om den man kan se hos små barn. Før de kan prate, gestikulerer de for å rette de voksnes oppmerksomhet mot noe eller rekker dem ting med hendene. 

Disse bevegelsene regnes som svært viktige i taleutviklingen hos barn.

- Som sjimpanser Hunder og andre dyr er kjent for å kunne gestikulere på samme måte, men forskjellen her er at de  har blitt trent opp av mennesker. Forskere mener den naturlige utviklingen av disse bevegelsene i utgangspunktet er forbeholdt aper og halvaper, også kalt primater.

- Det jeg la merke til er at de ravnene som sjimpanser - en veldig objektorientert art, sier biolog Simone Pika ved Max Panck-instituttet for ornitologi i Tyskland.

Forskerne fant at ravnene bruker nebbet på liknende måte som vi bruker hendene for å vise eller tilby ting som steiner eller greiner. Denne gesten blir bare utført om det er andre fugler til stede.

Gestene er som regel rettet mot det motsatte kjønn, og fører ofte til at den utvalgte ser på objektet, og de interagerer ved å «dele» objektet.

Advarer mot overtolkning Ravnene støter også nebbene sine mot hverandre og vikler dem inn i hverandre, som forskerne tror en måte å vise interesse for en potensiell partner eller å styrke et allerede etablert bånd. Fuglearten er fra før av kjent for å i relativt høy grad samarbeide med partneren.

- Studier av gester har for lenge fokusert på kommunikasjon hos kun primater. Disse funnene antyder at gester har utviklet seg hos en art som viser en høy grad av evne til å samarbeide - en oppdagelse som kan ha betydning for forståelsen av menneskelige gester, sier Pika.

Andre forskere advarer imidlertid mot å tolke bevegelsene på samme måte som vi tolker mennesker. Rachel Shaw ved Universitetet i Cambridge sier til New Scientist at studien er fascinerende, men at man bør være forsiktig med å tolke for mye ut av dem.

- Selv om det ser ut til at de forsøker å få oppmerksomhet fra en annen fugl, så kan dette like gjerne være et paringsrituale trigget av en hormonøkning, sier hun.