Raya Kabirou(19 mnd) fikk så vidt hjelp i tide

Ikke alle vil være like heldige som henne. En million barn lider allerede av akutt underernæring, ifølge FNs barnefond UNICEF.

SULT:
19 måneder gamle Raya Kabirou sitter på fanget til bestemor på sykehuset i Mirrah i Zinder-regionen i Niger. Raya er ett av nærmere en million barn som lider av akutt underernæring i Sahel. På sykehuset får hun hjelp
Foto: UNICEF/ OlivierAsselin / Scanpix
SULT: 19 måneder gamle Raya Kabirou sitter på fanget til bestemor på sykehuset i Mirrah i Zinder-regionen i Niger. Raya er ett av nærmere en million barn som lider av akutt underernæring i Sahel. På sykehuset får hun hjelp Foto: UNICEF/ OlivierAsselin / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et av de store problemene internasjonalt er at man ikke er enige om hva sult er. Når blir en sultkrise en hungerskatastrofe? spør førsteamanuensis Dan Banik ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Derfor reagerer verden først når dødstallene øker og katastrofen er et faktum, selv om krisen har vært varslet lang tid i forveien, mener han.

- Vi er ekstremt opptatte av sensasjonelle kriser. Hungersnød er en slik krise. Men den kroniske sulten, som er et mye større problem, får liten oppmerksomhet, fastslår Banik, som har forsket på sult og sårbarhet i en årrekke.

Fortviler Tørken i Sahel, et belte som strekker seg langs bredden av Sahara tvers over Afrika, kan bli beretningen om en slik varslet katastrofe. Hjelpeorganisasjonene fortviler: I månedsvis har de ropt varsku om sultkrisen som er under oppseiling. 15 millioner mennesker kan bli rammet av hungerskatastrofe innen sommeren.

- Det er helt uakseptabelt at vi står og ser på at millioner av mennesker er på vei inn i en sultkatastrofe når vi vet at den kan avverges, sier Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

En million barn lider allerede av akutt underernæring, ifølge FNs barnefond UNICEF. Bildene av små unger med fingertynne armer har allerede begynt å strømme på.

Ikke alle vil være like heldige som Raya Kabirou. Den lille jenta ble tidlig diagnostisert med akutt underernæring og får nå hjelp ved sykehuset i Mirrah i Zinder-regionen i Niger.

Bistandstørke En større katastrofen kan fortsatt avverges - dersom giverlandene trår til nå, mener Rostrup. Men pengene som trengs, lar vente på seg. Denne uka gikk de tre FN-organisasjonene UNICEF, Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs høykommissær for flyktninger UNHCR igjen ut med en sterk appell om mer penger.

FN har bedt verdenssamfunnet om 725 millioner dollar, vel fire milliarder kroner. Men til nå er det bare kommet inn 1,4 milliarder kroner, eller en tredel av midlene som trengs for å forebygge en katastrofe, viser den siste oversikten fra FN.

- Vi ber om en slutt på verdens likegyldighet, sa UNICEF-leder Anthony Lake.

- Dette er et politisk ansvar. Men spørsmålet er jo hvorfor dette ikke tas på alvor, sier Rostrup til NTB.

Så sent som i fjor døde titusenvis av mennesker av sult på Afrikas Horn fordi hjelpen kom for sent.

- Blir sint Nyutnevnt utviklingsminister Heikki Holmås mener derimot at Norge i høyeste grad tar Sahel-krisen på alvor, både ved faste store bevilgninger til FNs nødhjelpsfond CERF og gjennom en tilleggsbevilgning på 50 millioner kroner øremerket Sahel tidligere i år.

UNDERERNÆRT: To år gamle Ouobra Kompalemba har bronkitt og lider av feilernæring, får melk gjennom en sonde på et sykehus i Diapaga, øst i Burkina Faso. Foto: AFP PHOTO/RAPHAEL DE BENGY/NTBSCANPIX
UNDERERNÆRT: To år gamle Ouobra Kompalemba har bronkitt og lider av feilernæring, får melk gjennom en sonde på et sykehus i Diapaga, øst i Burkina Faso. Foto: AFP PHOTO/RAPHAEL DE BENGY/NTBSCANPIX Vis mer

Nå vil Holmås overtale andre land til å gjøre det samme på et møte i Verdensbanken om to uker.

- Det gjør meg sint at verdenssamfunnet ikke greier å reagere raskt nok, sier han til NTB.

Selv om det allerede i 2005 var internasjonal enighet om å styrke nødhjelpsfondet, har få land fulgt opp de gode hensiktene med konkrete penger.

Flere stoler Ifølge NUPI-forsker Øyvind Eggen skyldes problemene med å få penger til Sahel delvis at kriser under oppseiling faller mellom bistandens to stoler: Den tradisjonelle, langsiktige bistanden jobber langsomt og har små muligheter til å gjøre noe på få måneder, mens nødhjelpssystemet er bygd opp for å kunne rykke ut i akutte kriser.

- Dette er et strukturelt, organisatorisk dilemma. Det finnes ingen ting imellom, sier han.

(NTB)

UNDERERNÆRING: Her er nok et barn som er alvorlig underernært på et sykehus i Diapaga, øst i Burkina Faso. Minst 20 millioner mennesker er truet av sult i Sahel. Foto: AFP PHOTO/RAPHAEL DE BENGY/NTBSCANPIX
UNDERERNÆRING: Her er nok et barn som er alvorlig underernært på et sykehus i Diapaga, øst i Burkina Faso. Minst 20 millioner mennesker er truet av sult i Sahel. Foto: AFP PHOTO/RAPHAEL DE BENGY/NTBSCANPIX Vis mer