Raymond: - Ingen syns synd på Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har bedt om flere vaksiner i månedsvis. Nå kommer de.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen presenterte i ettermiddag en ny vaksinestrategi der Oslo og det sentrale østlandsområdet får langt flere vaksiner.

De 24 kommunene dette gjelder vil framover få 60 prosent flere vaksiner.

- Dette har vi ventet på lenge, og jeg er selvfølgelig veldig glad for at Oslo og andre områder i Norge med høyt smittetrykk får flere vaksiner, sier Johansen til Dagbladet.

Raymond Johansen ringer Dagbladet når han sitter på bussen til hytta for å ta langhelg.

- Jeg er veldig lettet nå. Jeg sitter på bussen på vei til hytta og smiler. Jeg skal ta meg et ekstra glass vin i kveld, sier Johansen.

ENDELIG: Raymond Johansen får endelig viljen sin - Oslo får langt flere vaksiner. Foto: Berit Roald / NTB
ENDELIG: Raymond Johansen får endelig viljen sin - Oslo får langt flere vaksiner. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Ingen syns synd på Oslo

- Du har tatt til orde for dette lenge - og fått mye motbør?

- I dag er jeg bare glad for at Oslo er lyttet til og at det er gjort et så skikkelig og grundig faglig arbeid fra FHI, som også er gjort av Holden-utvalget. Det har ikke vært Oslo-sjåvinisme fra min side når jeg har snakket om dette. Det har handlet om å redde liv og det har vært bra for hele Norge.

- Dette viser at du har hatt rett hele tiden?

- Jeg mener det, ja. Men jeg ønsker ikke å triumfere, det er kommuner i dag som får færre vaksiner. Jeg får nøye meg med å være glad, særlig når det er så godt faglig begrunnet. For meg har det vært logisk hele veien og støtten fra etikkrådet kom også veldig tidlig, sier Johansen og viser til Dagbladets sak fra januar.

Medisinprofessor Reidun Førde gikk da ut og ga full støtte til Johansens ønske om flere vaksiner.

Raymond Johansen mener Oslo ikke nødvendigvis har vært sett gjennom pandemien. Hovedstaden har vært stengt siden november, mens over store deler av landet har livet vært tilnærmet normalt.

- Det er ingen som syns synd på hovedstaden og oss som bor her. Jeg må innrømme at det noen ganger har vært oppoverbakke, jeg kan ikke legge skjul på det. Nå tror jeg Oslo klarer en bra gjenåpning - og at vi kan åpne samtidig som resten av landet. Det mener jeg Oslo-folk fortjener, sier Johansen på vei til hytta.

Vaksine-drama

Raymond Johansen har vært en tydelig stemme gjennom pandemien for å få flere vaksiner til Oslo og kommuner med høy smitte, men han har så langt i liten grad blitt hørt.

I vinter ble det svært dårlig stemning mellom Oslos politiske ledelse og regjeringen etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) angrep Oslo for å ønske flere vaksiner - etter at han hadde koordinert med statsministerens kontor (SMK).

Det endte med at statsminister Erna Solberg måtte beklage overfor Oslo og Raymond Johansen.

Det har i kveld ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Molde-ordfører Dahl for å høre hva han mener om at Oslo får flere vaksiner på bekostning av blant annet hans kommune.

Raymond-støtte

Johansen har også fått støtte for større skjevfordeling fra det regjeringsoppnevnte Holden-utvalget. Konklusjonen til utvalget var at Norge ville komme raskere ut av pandemien med mindre alvorlige konsekvenser for liv, helse og økonomi hvis man prioriterte vaksinene til områdene med høy smitte.

- Holden-utvalget har vært klokkeklare på at det er best for hele Norge at det fordeles noen flere vaksiner til områder med høyt smittetrykk. Det vil bidra til at vi kan gjenåpne hele landet, og at vi samlet kommer oss raskere ut av pandemien, sier Johansen.

- Hele Norge står i denne situasjonen sammen – jo fortere vi får ned smitten i de områdene med mest smittetrykk, jo raskere kan vi lette på tiltak og få mer av hverdagen tilbake. Oslofolk har levd med svært strenge tiltak lenge, og det siste halve året har det aller meste vært stengt. At vi nå får flere vaksiner er svært gode nyheter for gjenåpningen av Oslo, avslutter byrådslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer