Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raymond (40) gjorde hemmelig opptak av skrekk-møte hos NAV

Arbeidsministeren er bekymret over sviktende service i NAV-systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det virker rett og slett som om NAV lider under en like stor mangel på folkeskikk som på kompetanse, sa Raymond Johansen (40) da Dagbladet møtte ham utenfor NAV på Ammerud for ei drøy uke siden.

Der hadde han for to år siden et møte som han mener illustrerer hva som er galt med NAV: Dårlig folkeskikk, inkompetanse, elendig samordning og sendrektighet.

Nå publiserer Dagbladet Raymond Johansens hemmelige lydopptak fra dette møtet (saksbehandlerens stemme er fordreid).

- Blir syke Etter å ha opplevd det han kaller de to verste årene i sitt liv, 2009 og  2010, gir Oslo-mannen nå ut boka «NAV - samfunnets utstrakte hånd?»

- Jeg tror mennesker blir syke av den måten de blir behandlet av NAV, sier Johansen, som nå jobber som budbilsjåfør.
Selv brukte han over et år på komme tilbake i jobb - men tror han kunne greid det på to-tre måneder hvis han hadde fått den hjelpa han behøvde.
I stedet hevder han å ha blitt møtt med misforståelser og en tilsynelatende systematisk uvilje - noe han beskriver utfyllende i boka.

Bjurstrøm bekymret Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier at hun ikke kan gå god for Raymond Johansens beskrivelser av sine møter med NAV - og heller ikke det motsatte.

- Men uansett om dette er subjektivt eller objektivt beskrevet, rører han ved noe som jeg også hører fra mange andre, i andre sammenhenger, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Hun mener det nå går bedre i Nav, men er likevel bekymret.

- Dette er ting som jeg er bekymret for og som jeg tar opp i samtale med NAV, og som også NAV er bekymret for. Det handler om profesjonalitet i møte med folk, og det er noe NAV må jobbe bedre med, sier Bjurstrøm.

Ny klageordning Selv om Hanne Bjurstrøm mener det er uunngåelig at mange blir skuffet når de får nei til sine ønsker, er hun opptatt av at også avslagene må gis med respekt. Hun peker på to nye tiltak, som hun håper vil gi en forbedring.

Det ene en serviceklage-ordning som er på plass siden desember i fjor, hvor brukerne kan klage via nettet. Navs sentrale klageinstans ber deretter om en rapport fra NAV-kontoret det klages på. Det siste  halvåret har det kommet inn 2563 slike klager.

Dessuten er NAV i ferd med å få på plass et nytt IKT-system, som hun tror vil lette situasjonen betraktelig.

- Men selv om ting går bedre, er det klart at NAV fortsatt har en vei å gå, for å møte folk med respekt og forståelse, sier Hanne Bjurstrøm til Dagbladet.

Ingen pause-knapp Det er Raymond Johansen enig i.

For ham utviklet det seg til et mareritt, da han i 2009 følte seg utbrent og deprimert. Han ble sykmeldt, men møtte liten forståelse hos arbeidsgiveren.

Ifølge Johansen måtte han greie seg med 12.000 kroner mindre utbetalt i måneden da han kom over på sykepenger - samtidig som han fortsatt måtte betale de faste utgiftene. Blant disse var et barnebidrag på 5800 kroner, som han søkte om å få redusert.

Johansen sier det tok det fem måneder å få søknaden avgjort - en periode da han måtte leve på sosialhjelp.
Men også for sosialhjelp var det saksbehandlingstid på flere uker, forteller Johansen.

- De tror at vi mennesker bare kan trykke på en pause-knapp i saksbehandlingstida. Men vi må leve, da også, sier han til Dagbladet.

- Ulydig unge Han beskriver en ond sirkel hvor NAV-klienten må ta opp private lån for å leve i saksbehandlingstida. Når pengene så endelig kommer, må de brukes til å betale tilbake lånet. Dermed er klienten igjen uten penger - og må ta opp nye lån.

Et annet problem han peker på, er dårlig koordinering mellom trygdedelen som er statlig, og sosialhjelpdelen som er kommunal.
I sine egne møter med NAVs saksbehandlere beskriver Johansen utskjellinger og følelsen av å bli behandlet som en ulydig unge.

- Jeg tror ikke NAV-klienter flest er trygdesnyltere og «NAV-ere», så hvorfor må de ha som utgangspunkt at de er det? De rakker ned på deg og psyker deg ut, sier han.

- Ingen tvang Den kanskje verste opplevelsen hadde Raymond Johansen i et møte med en saksbehandler på NAV-kontoret på Ammerud, etter at han i 2010 hadde flyttet tilbake fra Vestby til Oslo.

Det er dette møtet han tok opp på bånd.

I løpet av samtalen snakker saksbehandleren til dels usammenhengende og uforståelig, og det utvikler seg til en regelrett krangel mellom henne og Johansen.

- Det er ingen som tvinger deg å være her, sier hun to ganger under samtalen.

Vil motivere - Har du vært vanskelig å ha med å gjøre?

- Nei, jeg synes ikke det, sier Johansen til Dagbladet.

Nå håper han at boka skal få NAV-klienter til å forstå at det ikke nødvendigvis er dem det er noe galt med - og gi NAVs saksbehandlere motivasjon til å skjerpe seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!