Negative: Jentene i Høyre reagerer på Raymond Johansens utspill om trygge soner for kvinner i Oslo by. Her fra venstre: Hedvig Heyerdal, Serine Jonassen, Saida Begum, Elise Loftheim og Sandra Bruflot. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Negative: Jentene i Høyre reagerer på Raymond Johansens utspill om trygge soner for kvinner i Oslo by. Her fra venstre: Hedvig Heyerdal, Serine Jonassen, Saida Begum, Elise Loftheim og Sandra Bruflot. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Raymond Johansen fratar jenter bevegelsesfriheten

Unge Høyre svært negative til «Raymond-ruter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et prinsipielt dårlig forslag. Raymond Johansen kan ikke bestemme at noen deler av Oslo skal være tryggere enn andre, sier nestleder i Unge Høyre, Hedvig Heyerdal.

Sammen med tre andre unge jenter fra Unge Høyre, og Saida Begum fra Oslo Bystyre, går de nå ut mot Raymond Johansens forslag om å danne trygghetsløyper gjennom Oslo sentrum.

Benytte hele byen - Det er ikke til å legge skjul på at hovedutfordringen når det gjelder trygghet, handler om jenter, sier Heyerdal til Dagbladet. Ved å foreslå disse «Raymond-rutene» fratar han jentene bevegelsesfriheten. Vi skal kunne benytte oss av hele byen, ikke avgrensende områder.

Hun legger til at Oslo fortsatt har en vei å gå, men at mye er gjort for å forbedre sikkerheten i Oslo de siste årene.

- Kriminaliteten i Oslo går ned, det viser at de tiltakene som er satt i verk av Høyre i Oslo har god effekt. Det er fortsatt mange som føler seg utrygge og derfor må vi må fortsette med arbeidet som er satt i gang for å gjøre hele byen tryggere og gjøre mer av det som fungerer i praksis, sier Saida Begum.

Dagbladet får opplyst av Oslo Politidistrikt at det har vært en markant nedgang i en rekke lovbruddskategorier, blant annet ran, lommetyverier og kriminalitet blant barn og unge. Også anmeldte overfallsvoldtekter har gått ned.

Stående på startstreken - Ved å lansere dette forslaget blir han stående på startsstreken. Det blir som å si at det ikke er mulig å gjøre hele Oslo til en trygg på by, sier Elise Loftheim fra Unge Høyre.

I dialog med Oslopolitiet har Raymond Johansen (AP) utarbeidet hovedårer som skal være trygge å gå på nattestid. Bakgrunnen fra forslaget er en undersøkelse gjort av NRK, som viser at hele 54 prosent av befolkningen føler seg utrygge på kveldstid i områder i Oslo sentrum.

Hvis Johansen får det som han vil, skal Oslo kommunes byvektere, Oslo politidistrikt og natteravnene overvåke trygghetsløypene i de aktuelle nettene og de aktuelle tidsrommene.

- Jeg syns det er veldig synd hvis Høyre går i mot dette forslaget. Det er riktignok færre overfallsvoldtekter enn de voldtektene som begås på andre arenaer. Likevel kan vi ikke unngå å forebygge overfallene og anerkjenne at det faktisk skjer. Dette er et godt forslag fra Arbeiderpartiet og Raymond Johansen sier Lisa Arntzen i DIXI Ressurssenter, som jobber med voldtekstutsatte i Oslo.  

Fallitterklæring - Jeg ser på dette som en fallitterklæring, sier Camilla Wilhelmsen, fylkesleder i Oslo FrP. Målet må jo være at alle gater er trygge. Ikke at noen er trygge, mens andre ikke er det.

Wilhelmsen er enig i at synlig politi og natteravner kan bidra til å øke trygghetsfølelsen og sikkerheten i Oslo, men har liten tro på egne trygghetløyper.

- Vi i Fremskrittspartiet ønsker et lokalt politi som kjenner gatene og områdene godt. Folk vil vel som oftest ta raskeste veien hjem, og jeg tror derfor ikke at lysløyper vil gjøre byen vår tryggere.