GRILLET: Det som skal være opplysninger fra medarbeidersamtaler med Utdanningsdirektør Astrid Søgnen har funnet veiene ut i media. Dette måtte Raymond Johansen svare for i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GRILLET: Det som skal være opplysninger fra medarbeidersamtaler med Utdanningsdirektør Astrid Søgnen har funnet veiene ut i media. Dette måtte Raymond Johansen svare for i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Raymond Johansen grillet om lekkasjer i Inga Marte-saken

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg konfronterte byrådsleder Raymond Johansen med at det er ulovlig å lekke fra personalsamtaler.

Et nytt varsel rettet mot Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap og implisitt mot byråd Inga Marte Thorkildsen er kommet inn, opplyste byrådsleder Raymond Johansen i dag.

Varselet ble mottatt i går, og omhandler en påstand om brudd på taushetsplikt om innholdet mellom møter mellom utdanningsdirektør Astrid Søgnen og i offentlig journal. Dette er det tredje varselet mot Thorkildsen.

Søgnen bedt om å gå

Raymond Johansen bekreftet også at det stemmer som flere medier har skrevet, at Utdanningsetatens direktør Astrid Søgnen var blitt bedt om å bytte stilling.

- Jeg har vurdert nøye om det er riktig av meg å gi denne informasjonen nå, og jeg har derfor bedt om en vurdering av reglene knyttet til taushetsplikten, sa Raymond Johansen.

Svaret han hadde fått var at dette var av stor offentlig interesse fordi det var mellom en leder av en viktig etat.

Grillet

Etter redegjørelsen i Oslo rådhus i dag, ble Raymond Johansen grillet om taushetsplikten og lekkasjer til media.

VIL IKKE SVARE: Inga Marte Thorkildsen ønsker ikke å svare på spørsmål som omhandler avsløringene om varsler mot henne. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Taushetsplikt er en viktig ordning som må respekterer. Er byrådsleder enig i at opplysninger om enkeltpersoner arbeidsforhold og personalsamtaler er underlagt lovbestemt taushetsplikt og medfører straffansvar å lekke fra dem, spurte Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.

- Jeg har bedt om en ekstra vurdering av dette. Opplysninger om at en offentlig leder er bedt om å gå over i en annen stilling er ikke taushetsbelagt, personopplysninger utover det er selvfølgelig taushetsbelagt, svarte Raymond Johansen.

Omtalt i Dagsavisen

- 13. september omtalte Dagsavisen interne opplysninger om arbeidsforholdet til Utdanningsetatens direktør. Avisa erfarte at direktøren ikke får fortsette i stillingen sin når hun fyller 67 år. Avisa viste til flere uavhengige kilder blant annet en sentralt plassert kilde.

14. september omtalte avisa også innholdet i en medarbeidersamtale som direktøren hadde med sin nærmeste overordnede og et annet møte hun hadde med byrådslederen. Avisa kunne melde at direktørens arbeidsforhold og framtid i stillingen ble drøftet i begge møtene.

Ordfører, det å dele slike opplysninger om enkeltansattes arbeidsforhold uavhengig av hvem det gjelder, er et brudd på lovbestemt taushetsplikt og alvorlig for tilliten til Oslo kommune.

- Mitt spørsmål til byrådslederen er om han vil undersøke hvem som har brutt taushetsplikten for å sørge for at det ikke skjer igjen og vise at han som Oslo kommunes øverste leder ikke tolererer slik lovbrudd? Sa Lae Solberg videre.

- Både Lae Solberg og jeg lever i ei tid da en pågående presse er en del av hverdagen. Og jeg greier i detalj å finne ut hvem som lekker til hvem vet jeg ikke, men jeg vil foreta en grundig undersøkelse, var svaret fra Raymond Johansen.

- Svarer ikke på spørsmålet

Inga Marte Thorkildsen fungerer som normalt i jobben som byråd for oppvekst og kunnskap mens granskingen mot henne pågår.

Oslo Høyre spurte to ganger om hva, helt konkret, som var gjort fra Thorkildens side for å forbedre det betente forholdet til Utdanningsetaten. De mener byråden unnlot å svare på spørsmålet ved begge anledninger.

-Jeg stiller spørsmålet på nytt, for svaret som ble gitt iste, var ikke noe svar, sa Høyres Nicolai Øyen Langfeldt.

Både Saida Begum (H) og Øystein Sundelin (H) ba Thorkildsen vise til konkrete eksempler hvor etaten ikke har fulgt opp hennes instrukser. Det kunne ikke Thorkildsen gjøre, fordi det ikke var riktig tidspunkt, ifølge byråden.

- Jeg vil be om at man aksepterer at deler av dette vil bli besvart i min redegjørelse til komiteen. Noe av dette er vanskelig å besvare av hensyn til taushetsplikten. Jeg må be om litt tålmodighet, svarer Thorkildsen.

Astrid Søgnen vil selv ikke kommentere opplysningene som kom fram i bystyret i dag.

- Jeg vet at Raymond Johansen ga opplysninger om mitt arbeidsforhold fra bystyrets talerstol i dag. Jeg holder fast på at jeg ikke kommenterer mitt arbeidsforhold, skriver hun i en e-post til Dagbladet.