Corona Oslo:

Raymond Johansen med kraftig oppfordring

Byrådsleder Raymond Johansen tror det er høye mørketall hva gjelder smittede i hovedstaden, og iverksetter massetesting neste uke. Han kommer også med en kraftig oppfordring til Oslos innbyggere.

KLAR TALE: Raymond Johansen tror mange som er småsyke velger å gå på jobb likevel. - Hold dere hjemme, er byrådslederens klare oppfordring. Foto: Berit Roald / NTB
KLAR TALE: Raymond Johansen tror mange som er småsyke velger å gå på jobb likevel. - Hold dere hjemme, er byrådslederens klare oppfordring. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

- Smittetallene i Oslo er høye nå, og hovedsakelig er den høye smitten blant de yngste, sier Johansen til Dagbladet.

Rundt 1500 smittetilfeller har blitt registrert blant barn og unge i aldersgruppen 0 til 19 år i Oslo de siste to ukene. Høyest er smittetrykket blant barn i alderen 10 til 12 år og 6 til 9 år.

Byrådet i Oslo har derfor besluttet å gjeninnføre massetesting i skolene neste uke.

- De unge blir ikke veldig syke, men de kan smitte andre. På bakgrunn av det setter vi i gang med massetesting på skolene. Det vil være effektivt. Vi antar at det er høye mørketall og at vi får avdekket det og at de som har corona blir isolert. Det er et av de viktigste tiltakene vi kan gjøre nå, mener byrådslederen.

Detaljene jobbes det for tida på spreng med å fastsette, sier Johansen, så akkurat hvilke klassetrinn som må gjennomgå massetesting er foreløpig ikke fastsatt.

MYE SMITTE: Det siste døgnet er det registrert 400 nye smittetilfeller i hovedstaden. Særlig er det blant yngre smitten nå sprer seg. Foto: Javad Parsa / NTB
MYE SMITTE: Det siste døgnet er det registrert 400 nye smittetilfeller i hovedstaden. Særlig er det blant yngre smitten nå sprer seg. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Må holde seg hjemme

I Norge har smitten blusset kraftig opp flere steder den sista tida, og det siste døgnet ble det registrert rekordhøye 2126 tilfeller nasjonalt. Hovedstadens andel av disse var 400 nye tilfeller - en økning på 88 smittetilfeller sammenliknet med samme dag i forrige uke.

Til tross for mye smitte, har Johansen ingen planer om ytterligere innstramminger i dagens situasjon.

Han har imidlertid en klar oppfordring:

- Vi tror det er mange som er småsjuke nå og som går på jobb. De må holde seg hjemme og teste seg. Det er en veldig kraftig oppfordring til å gjøre det, sier Johansen.

- Å holde seg hjemme når man var syk fungerte bra en periode, men nå er vi redd for at skuldrene er så lave at de omtrent subber i asfalten. Da er det greit med en vennlig påminnelse. Jeg skjønner at folk er selskapssyke etter å kanskje ha vært hjemme i lang tid, men å holde seg hjemme når man er syk og teste seg, er veien ut av dette.

GLEDER SEG: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ser frem til å feire gjenåpningen av hovedstaden. Video: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Reporter: Øystein Andersen. Vis mer

Forberedt på høy smitte i vinter

Johansen håper massetestingen, å holde seg hjemme og teste seg når man er syk, samt at befolkningen etterlever de generelle smittevernrådene, skal være nok til å få tallene ned igjen.

- Hvordan ser du for deg at coronavinteren blir i Oslo?

- Det kan bli veldig mye influensa, og jeg tror vi er forberedt på at det kan være en situasjon hvor vi fortsatt har høy smitte. Så får vi håpe tiltakene vi gjør nå bidrar til at færre blir smittet, sier han.

Johansen ønsker ikke å svare på hva som kan bli aktuelt av tiltak om smitten fortsetter oppover, og begrunner dette med at tiltakene i så tilfelle må være forholdsmessige til den situasjonen vi eventuelt står i da.

- I tillegg er det viktigere å ha fokus på antallet innlagte enn på smittetall. I Oslo har antallet innlagte ligget på rundt 60 den siste tida. Så har det økt noe i dag, til 67, men det er håndterbart. På det meste hadde Oslo 164 innlagte.

CORONA: Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, er misfornøyd med hvordan kommunens innbyggere har håndtert pandemien den siste tiden. Foto/video: NTB Vis mer

Kan bli nye tiltak

Om dette skulle endre seg, er han imidlertid klar på at andre type tiltak må vurderes.

- Men vi kan ikke sammenlikne situasjonen nå med pandemien i vår. Nå er mange vaksinert, og tiltakene må være forholdsmessige. Dette handler om arbeidsplasser, psykisk helse og en rekke andre faktorer.

- Så må vi på sikt finne ut av hvordan vi kan leve med denne smitten, legger han til.

I Oslo er nå rundt 90 prosent av befolkningen over 18 år vaksinert. I aldersrgruppen 12 til 15 år er 71 prosent vaksinerte.

- Vi må få opp farten der også, men vi har kommet veldig langt, sier Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer