Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MAKTKAMPEN I ARBEIDERPARTIET:

Raymond Johansen ønsket som nestleder etter Trond Giske

Men skepsisen er sterk mot større Oslo-dominans i Ap-ledelsen.

ARBEID I DET STILLE: Dagbladets kilder i Ap sier Oslo Ap i det stille har begynt arbeidet med å få Raymond Johansen inn i partiledelsen neste vår. De vil møte motbør fra flere fylkeslag i partiet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
ARBEID I DET STILLE: Dagbladets kilder i Ap sier Oslo Ap i det stille har begynt arbeidet med å få Raymond Johansen inn i partiledelsen neste vår. De vil møte motbør fra flere fylkeslag i partiet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Posisjoneringen er i gang før det spennende landsmøtet i Arbeiderpartiet neste vår. Den første helga i april 2019 skal Ap-delegatene avgjøre om dagens trio fortsetter som nå med Jonas Gahr Støre som partileder, Hadia Tajik som nestleder og Kjersti Stenseng som partisekretær. Eller om landsmøtet velger en ny nestleder etter Trond Giske, slik mange i partiet er opptatt av.

Står sterkt

Ap-kilder opplyser at krefter i Oslo Arbeiderparti i det stille jobber for at Trond Giskes gamle posisjon skal overtas av Raymond Johansen (57), som har ledet byrådet i hovedstaden siden 2015. Johansen står sterkt i Ap. Han var partisekretær i seks år fra 2009 og jobbet som statssekretær i Utenriksdepartementet mens Jens Stoltenberg var regjeringssjef og Jonas Gahr Støre var utenriksminister.

- Oslo Ap sonderer terrenget nå. De ser om det kan være mulig å finne en rolle til Raymond i den nye partiledelsen. Dette har de jobbet for lenge, sier én sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Også flere andre kilder i Ap bekrefter at Oslo Ap jobber for å få Raymond Johansen inn i partiledelsen under landsmøtet neste vår.

- Hvorfor nå?

Raymond Johansen er på jobbreise i Kina. I en kommentar til Dagbladet skriver han:

«Dette er helt ukjent for meg, og man kan bare spekulere i hvorfor disse påstandene dukker opp nå. Jeg synes at de i Arbeiderpartiet som nå bruker tiden sin på slikt hypotetisk oppspinn og spill heller burde konsentrere seg om finne svar på hvordan Arbeiderpartiet kan komme tilbake med full kraft i norsk politikk. Jeg vil også understreke at Arbeiderpartiet hovedsakelig har valgt én nestleder gjennom historien. Jeg er derfor ikke overbevist om at det Arbeiderpartiet trenger framover er to nestledere.»

Et sololøp

Oslo Ap overrasket mange i partiet med et eget utspill mot seksuell trakassering i vinter. Dagbladet vet flere i partiet har hevdet at Oslo Ap kjørte et sololøp for å styrke sin egen posisjon i kjølvannet av metoo-skandalene.

Der varslersakene naturligvis ville svekke fylkeslagene hvor Trond Giske sto sterkt, jobbet Oslo Ap for å komme styrket ut av stormen, ble det hevdet.

«Team Raymond» møter hovedsakelig to utfordringer i veien fram mot nestledervervet: Det ene er spørsmålet om Johansen kan være byrådsleder og nestleder. Det andre er forholdet til andre fylkeslag i Ap.

Forrykke balanse

Dagbladet vet at misnøyen mot Oslo Ap er betydelig i flere andre fylkeslag i Arbeiderpartiet. Siden Jonas Gahr Støre representerer Oslo på Stortinget og Hadia Tajik har base i Oslo, er også mange av Dagbladets kilder avvisende til at Raymond Johansen kan tre inn i partiledelsen.

- Det vil forrykke hele balansen i partiledelsen. Jeg tror mange miljøer i partiet vil reagere voldsomt dersom Raymond går inn i partiledelsen. Jeg ser på det som uaktuelt, sier en partikilde.

- En ny nestleder må være bosatt nord for Dovre, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Andre stemmer i Arbeiderpartiet mener det har mindre betydning og legger mer vekt på Raymond Johansens personlige egenskaper og at han kan bidra som en samlende kraft i partiledelsen.

- Husk at Raymond reiste landet rundt som partisekretær. Han snakker godt med alle, ikke minst med fagbevegelsen. Som utdannet rørlegger representerer Raymond en fin motvekt til de intellektuelle i partiet vårt, sier en Ap-tungvekter.

Utfordrerne

KANDIDATER SIST: Anniken Huitfeldt og Jette Christensen har vært aktuelle nestlederkandidater i Ap tidligere. Det er de neppe denne gang. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KANDIDATER SIST: Anniken Huitfeldt og Jette Christensen har vært aktuelle nestlederkandidater i Ap tidligere. Det er de neppe denne gang. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Da Trond Giske og Hadia Tajik ble valgt til nestledere i 2015, var Anniken Huitfeldt og Jette Christensen også aktuelle. Siden den gang har begge svekket sin posisjon internt i partiet og er, ifølge Ap-kilder, mindre aktuelle i dag.

Jette Christensen (34) ble nærmest degradert og fikk ingen av sine foretrukne komiteer etter valget sist høst.

Anniken Huitfeldt (48) måtte som leder av kvinnenettverket i Ap, tåle kritikk for sin håndtering av varslersakene og påståtte bånd til Trond Giske.

NESTLEDERKANDIDAT: Ingvild Kjerkol heies av flere fram som ny nestleder i Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NESTLEDERKANDIDAT: Ingvild Kjerkol heies av flere fram som ny nestleder i Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Ingvild Kjerkol (42) fra Stjørdal i Nord-Trøndelag nevnes av flere som en mulig utfordrer. Hun har ni års fartstid fra sentralstyret i Arbeiderpartiet og er ansvarlig for utviklingen av partiets helsepolitikk som fraksjonsleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Kjerkol nyter stor respekt både i partiet og i fagbevegelsen.

ETTERLOT TOMROM: Men Ap kan også fortsette med bare én nestleder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ETTERLOT TOMROM: Men Ap kan også fortsette med bare én nestleder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om hun vil stille seg til rådighet som nestlederkandidat, svarer Ingvild Kjerkol:

- Jeg vil gjerne fortsette i sentralstyret og være med på den jobben partiet må gjøre, sier hun.

Cecilie Myrseth (34) fra Troms regnes som en outsider til nestledervervet. Myrseth ble valgt inn på Stortinget for første gang i høst.

Også telemarkingen Lene Vågslid (32), leder i justiskomiteen, omtales som en mulig nestlederkandidat.

Ingen av Ap-kildene Dagbladet har snakket med tror Trond Giske vil forsøke seg på et comeback i ledelsen, ei heller kan de se for seg et scenario hvor det vil bli en mulighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!