FORSVARER SKATTEN: EIendomsskatten i Oslo har blant annet gått til flere hender i eldreomsorgen og flere barnehageplasser, påpeker Raymond Johansen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
FORSVARER SKATTEN: EIendomsskatten i Oslo har blant annet gått til flere hender i eldreomsorgen og flere barnehageplasser, påpeker Raymond Johansen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.Vis mer

Eiendomsskatten i Oslo:

Raymond Johansen skal håve inn 2,4 milliarder i eiendomsskatt: Tar ikke skylden for at flere enn han trodde måtte skatte

- Vi har holdt vårt valgløfte, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-byrådet forventet 150 millioner kroner i inntekter fra eiendomsskatten i fjor, ifølge budsjett. Men skatten skulle ramme flere enn planlagt. Det endte med at kommunen håvet inn hele 254 millioner kroner.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innrømmer overfor Dagbladet at flere Oslo-folk har blitt skattlagt enn det han først hadde trodd.

Han forklarer det ved å vise til den enorme prisveksten på boliger i Oslo, som siden 2015 har vært på godt over 20 prosent. Dermed ble flere boliger verdt mer enn 4 millioner kroner, som er den nedre grensen for skattlegging i kommunen.

- At flere boliger har fått eiendomsskatt enn det vi forutså i 2015 skyldes ikke høyere skattenivå, men at boligene er blitt mere verd, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Les også: Oslo-folk minst negative til eiendomsskatt - en av tre vil ha skatten.

Planlagt skatt i fire år til

- Verken eiendomsutviklere, boligprodusenter, bankene eller staten forutså i 2015 at vi ville få en historisk høy prisvekst som vi har hatt i Oslo de to siste årene, legger Johansen til.

I kommunens økonomiplan for perioden 2017-2020 går det frem at eiendomsskatten videreføres i alle fall de neste fire årene:

  • I perioden 2017-2020 har Oslo-byrådet planlagt å få inn enda flere kroner via eiendomsskatten enn i dag
  • Eiendomsskatten på bolig opprettholdes, og i tillegg innføres skatt på næringseiendom fra neste år
  • Til sammen 2,4 milliarder kroner skal kreves inn i perioden

Anker til høyesterett

Rasende boligeiere i Oslo kommune har tatt ut gruppesøksmål mot Oslo kommune, da de mener eiendomsskatten er ulovlig skrevet ut. De teller nå over 3500 boligeiere.

Men hittil har ikke gruppesøksmålet, anført av Huseiernes Landsforbund ført frem. Nylig ble det klart at de likevel tar saken videre i rettssystemet:

– Vi ønsker å anke direkte til Høyesterett siden dette er en prinsipiell sak med betydning for mange personer og som gjelder et betydelig pengebeløp, uttaler huseiernes advokat, Bettina Banoun til E24. Hun jobber i Wiersholm.

- Vi har holdt vårt valgløfte

Oslo-byrådet har merket at flere er forarget over skatten, og mottatt minst flere hundre klager. Byrådslederen står fast ved sin kurs.

- Vi har holdt vårt valgløfte om å innføre en moderat eiendomsskatt og det står vi fast på, sier Johansen videre.

Han peker på velferdstiltakene eiendomsskatten til nå har blitt brukt på:

- Da vi tok over styringen hadde Oslo den laveste barnehagedekningen av alle fylkene og i eldreomsorgen var det store mangler. Vi gikk til valg på å innføre en moderat eiendomsskatt for å få råd til og bygge 3000 nye barnehageplasser og ansette 500 flere i eldreomsorgen. Vi er på god vei og det skal vi klare å levere på, sier Johansen.

Oslo Høyre: - Krokodilletårer

For å hjelpe flere unge inn på boligmarkedet i Oslo, har byrådslederen utfordret OBOS på om de ønsker å selge billigere boliger, og bygge på steder de ikke hittil har ønsket å bygge.

Utspillet har fått Høyre på Stortinget til å se rødt. De kopler utspillet nettopp mot Arbeiderpartiets innføring av eiendomsskatt.

- Dersom Raymond har et så brennende engasjement for folk i OBOS-leiligheter så bør han kanskje fjerne eiendomsskatten?

Det sier Mudassar Kapur, boligpolitisk talsmann i Høyre. Han har i stortingsperioden sittet i Kommunal- og forvaltningskomiteen, og er valgt inn fra Oslo.

- Før valget lovet Raymond Johansen at ingen som bor i OBOS-leilighet skal betale eiendomsskatt. Allerede i 2016 rammet den 2500 OBOS-leiligheter. Dette er krokodilletårer fra byrådslederen, sier Kapur.

Avviser løfte til OBOS-beboere

Kritikken preller av på byrådsleder Raymond Johansen.

- Høyres boligpolitiske talsmann snakker mot bedre vitende. Blant Norges 30 største bykommuner hadde 23 eiendomsskatt i 2015, flesteparten var Høyrestyrte. I Bergen gjeninnførte Høyre og Frp eiendomsskatten, og mens de har styrt landet har antallet kommuner med eiendomsskatt økt med 30 prosent.

- Nå må Høyre slutte å late som de er i mot eiendomsskatt. De forsvarer den i regjering og innfører den over hele landet. I dag har 85 prosent av Norges kommuner eiendomsskatt, sier Johansen.

- Er det riktig at du lovte at ikke OBOS-beboere skulle få eiendomsskatt?

- Nei, og det er ikke sånn at noe blir sant selv om du gjentar det gang på gang. Vi ga én lovnad da vi gikk til valg i 2015, det var å innføre en moderat eiendomsskatt med 4 millioner i bunnfradrag og 3 promille i skattesats.

FÅR SVAR. Høyres Mudassar Kapur kritiserer eiendomsskatten i Oslo. Byrådslederen mener han bommer med kritikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR SVAR. Høyres Mudassar Kapur kritiserer eiendomsskatten i Oslo. Byrådslederen mener han bommer med kritikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Johansen peker på kilden for påstanden om at OBOS-beboere flest ikke skulle skattlegges er OBOS selv, og ikke Arbeiderpartiet.

- I valgkampen valgte OBOS på selvstendig grunnlag å gjøre egne beregninger basert på vårt valgløfte om 4 millioner i bunnfradrag og 3 promille i skattesats. De kom da til den konklusjon at «om det blir slik Ap foreslår, så vil eiendomsskatten ikke gi utslag for vanlige familieleiligheter, sier Johansen. Han understreker:

- Det var kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersens uttalelse til Klassekampen, ikke min.

Ikke fullt så overrasket

SOM VENTET.
Finansbyråd Robert Steen (Ap) er ikke overrasket over at kommunen håvet inn mer på eiendomsskatten enn budsjettert i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SOM VENTET. Finansbyråd Robert Steen (Ap) er ikke overrasket over at kommunen håvet inn mer på eiendomsskatten enn budsjettert i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Finansbyråd i Oslo, Robert Steen (Ap), sier til Dagbladet at eiendomsskatteinngangen i 2016 ikke kom som noen overraskelse, og forklarer overskuddet med at kommunen har budsjettert etter prinsipper om god kommunal regnskapsskikk.

- Eiendomsskatteinngangen i Oslo i 2016 var ingen overraskelse og godt i overenstemmelse med de kalkyler vi hadde gjort under valgkampen i 2015, sier Steen til Dagbladet.

- Da usikkerheten rundt innføringen av eiendomsskatt var stor i Norges største og mest komplekse kommune så la vi et veldig konservativt anslag til grunn i vår budsjettering – i tråd med god regnskapsskikk, utdyper han.