Raymond Johansen ut mot justisministeren: - Oslo er en trygg by

Etter Waras omstridte utspill i Dagbladet, forventer Johansen likevel en storstilt opptrapping av Oslo-politiet.

VARSKU: Politiet står uten verktøy for å håndtere de verste mindreårige kriminelle i Oslo. Video: Marie Røssland. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag skrev Dagbladet at ti barn under 15 år står for hele 187 forbrytelser i hovedstaden, ifølge tall fra Oslo-politiet.

Blant lovbruddene er voldtekt av et barn under 14 år, brannpåsettelse, ran, trusler med kniv, heleri, biltyveri og vold mot lærer.

Justisminister Tor Mikkel Wara kalte tallene «fortvilende lesning», og var klar på at Oslos-gater ikke kan kalles trygge.

- Nei, de er jo åpenbart ikke det, svarer justisministeren på direkte spørsmål fra Dagbladet.

- Selvfølgelig er Oslo en trygg by!

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener også at det er alvorlig når noen få barn begår så mange alvorlige lovbrudd. Johansen er likevel opprørt over justisministerens vurdering og sier det er helt feil å kalle Oslo en utrygg by.

- Selvfølgelig er Oslo en trygg by! Jeg, som de aller fleste her i byen, føler meg svært trygg i sentrumsgatene, dag som natt. Det er derfor helt feil å si at Oslos gater ikke er trygge. Hvis Wara faktisk mener dette, så har han informasjon jeg ikke har, sier Johansen til Dagbladet.

Ap-toppen understreker at han er klar over volds- og skyteepisodene som har rammet Oslo den siste tida. Natt til onsdag var det masseslagsmål på Youngstorget.

- Og for de som har opplevd slike episoder, så er det åpenbart at de kan føle seg utrygge i Oslo, det har jeg full forståelse for. Trygghetsfølelse er en individuell følelse. Men i det store bildet er Oslo likevel bare en utrygg by dersom du er medlem av en gjeng, sier han.

Forventer mer til politi

Johansen sier han likevel, som følge av Waras utspill i Dagbladet, nå forventer en solid økning i bevilgningene til Oslo-politiet.

- Wara er jo landets justisminister. Når han sier Oslos gater ikke er trygge, så regner jeg med at Oslo-politiet skal få en storstilt oppgradering i nærmeste framtid. Noe annet er jo uansvarlig. Hvis så ikke skjer, så blir jo dette bare et tomt utspill fra regjeringen og justisministeren.

Tor Mikkel Wara fortalte også Dagbladet at det er barnevernets ansvar å holde skikk på barn som begår lovbrudd.

- Det vi som politikere kan gjøre, er å sørge for at barnevernet har alle lovhjemler og midler de behøver, sa Wara og la til:

- Enten det er snakk om forvaring eller utsendelse fra byen; disse barna må tas ut av Oslo. Dersom dagens lovverk er til hindring for det, så bør vi endre loven. Det klart det finnes barnefaglige vurderinger her, og de kjenner ikke jeg til, men jeg synes målet skal være å få disse kriminelle barna ut av sirkulasjon i Oslo.

Signalkaos

Også dette reagerer Raymond Johansen voldsomt på.

- Nå har Frp sittet i regjering i fem år, de har hatt en rekke justisministre allerede. Det nytter ikke å skyve ansvaret over på barnevernet. Han er justisminister, det er han som skal drive med kriminalitetsbekjempelse.

Johansen sier kommentarene fra Wara er stikk i strid med signalene Oslo kommune fikk da de hadde møte med justisministeren og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Ifølge Johansen var det der klart at Helleland viste motstand til enhver antydning om at kriminelle barn er noe barnevernet skal ha ansvar for.

- Dersom Wara virkelig mener det, at det er barnevernet som skal rydde gatene for kriminelle barn, så forventer jeg at regjeringen følger opp med lovendring i Stortinget. Jeg kommer til å være mot, men da viser Wara i det minste at han mener det han sier, ikke bare sier det for å skape overskrifter, sier Johansen.

Johansen understreker at han ikke støtter Waras ønske om mer bruk av forvaring mot barn som begår lovbrudd. Han deler heller ikke oppfatningen om at barn kan sendes ut av Oslo mot sin vilje dersom de begår flere lovbrudd.