Raymond jubler – men får kjeft av «tante Siv»

Frp-leder Siv Jensen var arkitekten bak barnehagerevolusjonen og mener venstresiden svikter grunnlaget for det historiske forliket. Imens bygger byrådsleder Raymond Johansen kommunale barnehager i rekordfart.

JUBLER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) kunne i går juble over å ha oppfylt et av sine viktigste valgløfter fra 2015. Foto: Jørgen Gilbrant
JUBLER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) kunne i går juble over å ha oppfylt et av sine viktigste valgløfter fra 2015. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) strutter av stolthet og glede stående foran nyåpnede Munkerud miljøbarnehage på Nordstrand i Oslo.

Midt i valgkampen kan de åpne den 3000. nye barnehageplassen siden de vant valget i 2015 – og dermed oppfylle et av sine viktigste valgløfter.

- Oslo hadde landets lengste barnehagekøer, det har vi gjort noe med, sier Raymond Johansen, som er klar på at jobben ikke er ferdig utført.

TIL KAMP: Frp-leder Siv Jensen var en av arkitektene bak barnehageforliket. Hun mener hele forliket kan ryke hvis de kommersielle blir stengt ute - slik de blant annet er i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
TIL KAMP: Frp-leder Siv Jensen var en av arkitektene bak barnehageforliket. Hun mener hele forliket kan ryke hvis de kommersielle blir stengt ute - slik de blant annet er i Oslo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Jubeltall

I 2015 hadde Oslo dårligst barnehagedekning av alle store byer og fylker i landet, men de siste fire åra har Oslo hatt størst økning. Tall fra høstens barnehageopptak i Oslo, som kom fredag ettermiddag, viser at samtlige foreldre fikk plass til sine håpefulle.

Det vil også si at barn som ikke har lovfestet rett har fått plass i tillegg til at det vil være rom i det løpende opptaket utover høsten.

Dette har Oslo-byrådet klart med forbud mot nye kommersielle barnehager, selv om 1000 av de 3000 er bygget av kommersielle selskaper fordi planene allerede var lagt i 2015.

Vinner venstresiden valget i Oslo, vil de fortsette i samme tralt: Ingen nye kommersielle barnehager. Og har kommunen mulighet til å ta over kommersielle aktørers barnehager, vil de gjøre det.

- Byrådet har på papiret bygget 3000 nye barnehageplasser, mens de lar private barnehager stå helt tomme i Oslo, har fjernet kvalitetskravet for å bygge raskt nok, og har i tillegg bare oppnådd noen hundre flere barn i barnehagene totalt, sier Frp's førstekandidat Aina Stenersen.

- Jeg forstår at byrådet har lyst til å framstille seg selv som viktige, og handlekraftige, men dette går hardt utover barna. Glansbildet er langt fra virkeligheten, fortsetter Stenersen, om Raymond Johansen og Inga Marte Thorkildsens jubeltall.

Sykefravær: 1 prosent

Frp-leder Siv Jensen og Aina Stenersen tok seg torsdag en pause fra bompengestriden i regjering og møtte Dagbladet på den andre siden av byen. Øverst i Holmenkollen ligger Skistua barnehage som drives av det kommersielle selskapet Norlandia.

Skistua ble i fjor kåret til Norges beste blant de kommersielle barnehagene. De har egne kokker, skyhøy foreldretilfredshet og et sykefravær i 2018 på 0,98 prosent. 5-åringene går på ski til Ullevålseter.

Men Siv Jensen er bekymret over utviklingen der venstresiden i stadig flere kommuner stenger døra for kommersielle barnehager.

- Likebehandling mellom private og kommunale barnehager og makspris var hovedgrepene i barnehageforliket som sikret full barnehagedekning og den enorme kvalitetshevingen vi har sett siden, slår Siv Jensen fast etter å ha blitt vist rundt i barnehagen.

I 2003 var Jensen sammen med Øystein Djupedal (SV) arkitektene bak et av de mest spektakulære forlikene i norsk politisk historie. Djupedal mente Bondevik-regjeringen leverte for dårlig på barnehager og strakk ut hånda til Frp-kronprinsesse Siv Jensen.

Da ytterpunktene SV og Frp var enige om en barnehagerevolusjon, kom de andre partiene løpende etter.

- Jeg har ikke vært så glad i makspris, men jeg har forsvart det som en del av forliket. Vi skal helst ha litt overdekning i antall barnehageplasser, slik at det blir konkurranse og kvaliteten drives opp. Det er veldig dumt å ta bort et element i forliket, sier Jensen.

Egne kokker

Norlandia-barnehagen med egne kokker serverer minst to varmmåltider i uka og foreldrene trenger ikke å smøre matpakke. All mat serveres i barnehagen – til en pris av drøye 700 kroner i måneden. Til sammenlikning er matpengene i kommunale barnehager 150 kroner – men da må foreldrene smøre matpakke.

Jensen mener nettopp innovasjonen og utviklingen i de kommersielle barnehagene har drevet fram kvaliteten også i de kommunal.

- Vinner vi valget vil vi åpne opp for alle aktører, sier Jensen, som understreker at ingenting gleder henne mer enn hvis kommunale barnehager også lykkes.

- Når kommersielle blir utestengt blir det ensretting og man kan potensielt ødelegge hele forliket, advarer Jensen.

Byrådsleder Raymond Johansen stusser over at det skal være et alvorlig brudd på barnehageforliket å ikke slippe til kommersielle aktører. Han viser også til at de har fått til en rekordrask utbygging – uten å åpne opp for nye kommersielle aktører.

- Det forrige byrådet la ned forbud mot å bygge nye kommunale barnehager, jeg antar at det ikke var en del av barnehageforliket heller? Vi har nå bygget flere nye barnehager enn det ble gjort etter forliket, hovedsakelig kommunale barnehager, sier Johansen.

Siv: - Hvorfor ødelegge?

Siv Jensen setter seg ned på pauserommet i Skistua barnehage etter å ha blitt vist rundt. Hun sukker oppgitt. Barnehagen ønsker å utvide med flere plasser, men får ikke lov av Ap-byrådet.

- Hva er problemet, når man ser dette? Hvorfor skal man ødelegge dette. Hvorfor skal man stikke kjepper i hjulene? spør Jensen.

- Tallene vi har fra eldreomsorgen viser at det antakeligvis er dyrere når kommunen driver selv enn når de lar private gjøre det. Det er en helt meningsløs bruk av skattepenger. Her står det foreldre i kø, men de får ikke lov til å utvide. Fordi man har bestemt seg for at «dette liker vi ikke», sier Jensen.

Skistua barnehage er trygg for videre drift, men Norlandia får nei på alle søknader om å starte opp flere barnehager i byen. Men prisen for å la de kommersielle slippe til vises ikke nødvendigvis i kroner og øre på kommunebudsjettet, slår Inga Marte Thorkildsen fast.

- Prisen man betaler for de kommersielle er dels større barnegrupper, dels at man ikke ønsker å ansette pedagoger, dels at man ikke ønsker å tilby etterutdanning. Sånn kan vi ikke holde på. De ansatte i barnehagene er noen av de viktigste ansatte vi har. De fortjener en rettferdig lønn og ikke de situasjonene som oppstår i de kommersielle selskapene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer