Politikk:

Raymond-kritikk:
«Vi respekterte regjeringen»

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang er kritisk til Raymond Johansens regjeringskritikk.

KRITISK: Fabian Stang mener Raymond Johansen ikke burde gått direkte ut og kritisert regjeringen under coronapandemien. Foto: Audun Braastad / NTB
KRITISK: Fabian Stang mener Raymond Johansen ikke burde gått direkte ut og kritisert regjeringen under coronapandemien. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere Oslo-ordfører og Høyremann Fabian Stang fyrer løs mot sittende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i et innlegg på Facebook.

Johansen har skapt overskrifter i forbindelse med lanseringen av Ap-mannens bok «Gjennom krisa». Der deler Johansen blant annet detaljer fra konflikten bystyret i Oslo hadde med den daværende Solberg-regjeringen og Helsedirektoratet i synet på coronatiltakene i hovedstaden.

Stang synes lite om sin tidligere kollegas kritikk.

«Min venn Raymond Johansen har i dag gitt ut ei bok, som beskriver hans innsats under coronapandemien. Han er fortsatt overbevist om at han, som kommunepolitiker, gjorde rett i å overprøve Helsedirektoratet og regjeringens beslutninger.», skriver Stang på Facebook og fyrer løs:

«Vi får aldri vite hvem som hadde rett, men i krise tror jeg vi må stole på øverste ledelse. Måtte vi aldri bli angrepet av en fremmed makt, men skjer det håper jeg ikke 400 kommuner skal styre hvert sitt forsvar.»

Stang utdyper kritikken overfor Dagbladet.

- Det er flott at vi lever i et demokrati hvor folkevalgte på alle plan har en mulighet til å uttrykke sin mening og ta sine beslutninger, men så er det noen situasjoner hvor jeg mener det er viktig å slutte rekke for å få en best mulig løsning, sier Stang.

Han trekker selv på sin tid som ordfører i Oslo fra 2007 til 2015.

- Jeg var på Oslo rådhus i mange år under både rødgrønn og borgerlig regjering. Vi hadde ofte synspunkter som ikke nødvendigvis var samsvarende med regjeringen. Da ga vi uttrykk for det internt og tidvis i det offentlige rom, men vi respekterte alltid den beslutningen regjeringen tok, utdyper Høyre-nestoren.

- Satt på spissen: Om Oslo gjør sine vurderinger ut ifra Oslos situasjon og regjeringen sitter på opplysninger om at det kan skape utbrudd i Ålesund, så er det regjeringen som må ta beslutningen - ikke Oslo. I sånne situasjoner må vi bøye oss for de som sitter med regjeringsmakt.

Ifølge Smittevernloven har landets kommuner en rekke smittevern-oppgaver som også omfatter muligheten å innføre lokale kommunale smitteverntiltak. Stang understreker på sin side at pandemien var av både nasjonal og internasjonal karakter.

- Det er ikke uten grunn til at Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike - vi står sterkest sammen, sier han og trekker linjer til mytisk kongemakt.

Stortingskandidat for MDG, Rasmus Hansson, var alt annet enn imponert over tidligere Oslo-ordfører Fabian Stangs engasjement. Foto: Faksimile, TV 2 Vis mer

Stang har også lovord om sin kollega.

- Jeg synes Raymond har gjort veldig mye bra underveis. Kommunen har fungert utmerket i forhold til smitteverntiltak og vaksinering. Veldig mye har vært bra, men akkurat det å kjekke seg overfor statlige myndigheter skal vi være forsiktige med i kommunene, sier han.

- Jeg liker å sette ting på spissen, men viruset var jo et angrep hvor det var usedvanlig viktig å være samordnet. Vi ante jo ikke om viruset var verre enn en atombombe. Da er det noe med å slutte rekkene.

- Men Raymond kan jo ha et poeng i sin kritikk?

- Ingen av oss vil vite hvem som hadde rett, men det blir litt som i en tropp i Forsvaret. Hver enkelt soldat kan ikke ta avgjørelsen om hvor man rykker inn. Da må man stole på ledelsen, avslutter Stang.

Dagbladet har vært i kontakt med Raymond Johansens stab for å få en uttalelse i saken. Johansen har ikke anledning til å kommentere i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer