PLASTEN FLYTER: Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gjestet landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne i fjor. Der lovet han at Oslo som første by i verden skal kutte ut unødvendig engangsplast. Nå spør Høyre om Johansen har glemt løftet han ga. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PLASTEN FLYTER: Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gjestet landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne i fjor. Der lovet han at Oslo som første by i verden skal kutte ut unødvendig engangsplast. Nå spør Høyre om Johansen har glemt løftet han ga. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Raymond lovet å bli kvitt plasten i kommunen: I kantina på rådhuset flyter den

Høyre ber byrådslederen følge opp egne plastløfter, men Raymond Johansen vil ikke svare. Administrasjonen sier det ble holdt kurs i kildesortering i fjor.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har lovet at Oslo skal forby unødvendig plast innen utgangen av 2019. Johansen har også ansatt en egen plastkoordinator i kommunen.

Plastkampen i Oslo kommune har likevel ikke nådd politikernes egen kantine.

I kantina på rådhuset finnes rikelig av den samme plasten som både Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) vil til livs.

Plast i pampenes kantine

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg mener rådhusets egen kantine hadde vært det enkleste stedet å begynne.

- Kommunen må bruke sin innkjøpermakt til å premiere leverandører som reduserer unødig bruk av plast. Nå haster det. Det virker som om Oslo kommune fortsatt etterspør engangsplast, sier Høyres Eirik Lae Solberg til Dagbladet.

PLAST: I kantina i Oslo rådhus er det fortsatt plast å finne. Foto: Steinar Suvatne /Dagbladet
PLAST: I kantina i Oslo rådhus er det fortsatt plast å finne. Foto: Steinar Suvatne /Dagbladet
PLAST: I kantina i Oslo rådhus er det fortsatt plast å finne. Foto: Steinar Suvatne /Dagbladet
PLAST: I kantina i Oslo rådhus er det fortsatt plast å finne. Foto: Steinar Suvatne /Dagbladet
PLAST: I kantina i Oslo rådhus er det fortsatt plast å finne. Foto: Privat

I kantina på rådhuset er plasten lett å finne. Plastlokk, plastglass, plastbestikk og salatbegre i plastikk er enkelt tilgjengelig for politikere og byråkrater. Denne plasten må være helt borte innen utgangen av året, dersom Raymond Johansen skal holde løftet sitt.

- Byrådet gikk høyt ut, men har ikke hatt politisk gjennomføringsevne. Det blir ekstra tydelig når selv ikke kantina vi spiser i har fjernet unødig plast. Det er skuffende, fordi her trodde jeg det var bred politisk enighet. Jeg håper ikke plastkampen bare var pene ord fra byrådet, sier Lae Solberg.

- Alvorlig sak

Han understreker at pekefingeren bør rettes mot kommunen som innkjøper, ikke ISS som driver kantina.

- Det er ikke de som jobber i kantina sin skyld at kantina fortsatt har engangsplast. De forholder seg til kravene Oslo kommune setter for dem, presiserer han.

Også MDG har flagget kampen mot plast høyt. Partiet til miljøbyråd Lan Marie Berg har landsmøtevedtak på å forby engangsplast innen 2020. Bergs kontor har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Plastkopper i kantina. Er ikke dette en fillesak, Solberg?

- Det er en liten, men samtidig alvorlig sak. Plastens ødeleggelser, spesielt i havet, kjenner vi jo godt til. Hvis kommunen skal bli kvitt unødvendig plast, som byrådslederen har lovet, så må man faktisk sette i gang snart.

- Høyre klager jo mye på byrådet, men gjør dere noe selv?

- Vi kommer til å be om en redegjørelse for status og framdrift for arbeidet med å bli kvitt unødig engangsplast i hele kommunen, svarer Solberg.

Solberg viser videre til at Høyre har fremmet forslag til bystyret i saken.

Ingen svar fra Johansen og Berg

Oslo kommune kjøper produkter og tjenester for omtrent 22 milliarder kroner i året. Lae Solberg mener innkjøpsmakten til kommunen er enorm. At Oslo er Europas miljøhovedstad i år, mener Høyre-politikeren gjør saken ekstra viktig.

- Jeg forventet stort trykk fra byrådet i denne saken, men det har vi ikke sett noe av. Det blir fort en sak om liv og lære. Det er enkelt å si at alle andre skal slutte å bruke engangsplast - men her må byrådet faktisk gå først og kutte unødvendig plast i sin egen kantine også. Det forplikter å være Europas miljøhovedstad, sier han.

Heller ikke Raymond Johansen ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.

Byrådslederens kontor ber Rådhusets forvaltningstjeneste om å svare i deres sted.

- Vi har vært i kontinuerlig dialog med leverandøren ISS om å tilpasse driften til de nye miljøkravene dagens byråd har vært opptatt av. Her kan vi nevne alt fra å innføre en kjøttfri dag per uke til å kutte matsvinnet i Rådhuset vesentlig, skriver Alexandra Bråten, spesialkonsulent i administrasjonsavdelingen i en e-post til Dagbladet.

Plastbegre fjernes

Hun opplyser at etterspørselen om å kunne ta med seg mat fra kantina, er stor og at etaten derfor har akseptert at plastprodukter er tilgjengelig.

- Vi er imidlertid i dialog med ISS om at plastbegrene, til tross for at den er resirkulerbar, skal fjernes i nærmeste framtid, legger Bråten til.

Dagbladet har fulgt opp saken med Raymond Johansen, med spørsmål om han ønsker å kommentere sitt ansvar og kritikken fra Eirik Lae Solberg. Byrådslederen har avvist dette.

Alexandra Bråten viser til at det den 29. november i fjor ble det holdt seminar om kildesortering for alle heltidspolitikere og ansatte i Rådhuset.

- Der ble det formidlet hvordan man kan resirkulere ulike typer avfall, skriver hun i e-posten.