KONFLIKT: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må ta grep om samarbeidsproblemene på toppen av Oslo-skolen, krever Utdanningsforbundet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KONFLIKT: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må ta grep om samarbeidsproblemene på toppen av Oslo-skolen, krever Utdanningsforbundet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Lærerne om maktkamp i Oslo-skolen

- Raymond må rydde opp

Utdanningsforbundet ber byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ta grep om konflikten på toppen av Oslo-skolen. I forrige uke skal han ha bedt utdanningsdirektøren om å gå.

- Ansvaret for å løse denne situasjonen ligger til sjuende og sist hos byrådet og byrådsleder Raymond Johansen. Ingen er tjent med at denne konflikten fortsetter, sier leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet i Oslo til Dagbladet.

Hun sier forbundet var ukjent med den dype konflikten som er blitt skildret i mediene de siste dagene, mellom SVs skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og Oslos mangeårige sjef for utdanningsetaten, Astrid Søgnen.

TA GREP: Leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet i Oslo mener konflikten må løses så raskt som mulig. Foto: Utdanningsforbundet Oslo
TA GREP: Leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet i Oslo mener konflikten må løses så raskt som mulig. Foto: Utdanningsforbundet Oslo Vis mer

- Når det nå viser seg at det er en konflikt, så er ikke det en situasjon man kan stå i over lengre tid. Et tillitsfullt forhold og en god dialog mellom politisk ledelse og kommuneadministrasjonen er en forutsetning for god styring av skolen, sier fagforeningslederen.

- Vi er ikke part i denne konflikten, vårt kjennskap til dette er gjennom i mediene. Vi er avhengig av et godt samarbeid med både byråd og Utdanningsetaten og håper derfor at denne situasjonen løses raskt til det beste for byens elever, lærere og ledere.

- Fikk beskjed om å gå

Ifølge Dagsavisen fikk Søgnen torsdag i forrige uke beskjed om at hun ikke ville få fortsette i stillingen når hun i november fyller 67 år. Da hun dagen etter møtte byrådsleder Raymond Johansen på tomannshånd, skal han ha fastholdt beslutningen, skriver Aftenposten.

Ifølge Dagsavisen var det sent denne dagen at et varsel ble inngitt mot skolebyråd Thorkildsen til Oslo kommunes anonyme varslingsmottak. Varselet nådde Aftenpostens spalter tirsdag kveld, samme dag som det nådde det kommunale varslingsmottaket på Rådhuset, skriver Dagsavisen.

Varselet kom fra flere ledere i utdanningsetaten, som anklager Thorkildsen for å ha oppført seg trakasserende og utilbørlig overfor ansatte i Oslo-skolens administrasjon.

Vil ikke svare

Søgnen ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg svarer ikke på spørsmål vedrørende mitt ansettelsesforhold, sier hun til Dagbladet.

BEDT OM Å GÅ: Oslos skoledirektør Astrid Søgnen skal ifølge Aftenposten ha blitt bedt om å gå av når hun fyller 67 år. Foto: Morten Holm / SCANPIX
BEDT OM Å GÅ: Oslos skoledirektør Astrid Søgnen skal ifølge Aftenposten ha blitt bedt om å gå av når hun fyller 67 år. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Byrådsleder Raymond Johansen sier i en kommentar til NTB at han er kjent med «utfordringer i styringsdialogen med Utdanningsetaten».

– Når det gjelder varselet, kan jeg ikke kommentere det. Administrasjonen har startet en grundig vurdering av hvordan saken skal behandles. De vil om noe tid komme tilbake med sine vurderinger, sier han.

-Vanskelig

Thorkildsen har på sin side slått fast at samarbeidsforholdet med ledelsen i utdanningsetaten har vært vanskelig over lang tid - også da Aps Tone Tellevik Dahl var byråd.

– Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen, sa Thorkildsen i en skriftlig uttalelse onsdag.

Samarbeidsproblemene i toppen av Oslo-skolen ble tema under et møte i kultur- og utdanningskomiteen i bystyret torsdag kveld. Der måtte SV-byråden ifølge NTB tåle kritikk for å ikke ha varslet komiteen om samarbeidsproblemene før hun gikk ut i mediene.

Hun ble også bedt om å dokumentere hvilke politiske føringer Utdanningsetaten ikke har etterlevd. Komiteen vedtok at Thorkildsen må komme tilbake og redegjøre for saken.