Raymond og Sharon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det har ikke vært noen god uke for det norske engasjementet i konflikten mellom Israel og palestinerne. De norske signalene til partene har vært motsetningsfylte og forvirrende. Først avsto den norske regjeringen fra å stemme over en FN-resolusjon som åpnet for internasjonale observatører i de voldsherjede områdene. Deretter klarte utenriksminister Thorbjørn Jagland å holde et langt innlegg i FNs menneskerettskommisjon i Genhve, uten med ett ord å nevne situasjonen i Midtøsten. Til slutt har statssekretær Raymond Johansen i UD pådratt seg intens vrede fra den nye israelske regjeringen.
  • Israel har formelt protestert etter at Raymond Johansen er blitt utlagt av NTB som om han mener at folkeretten gir palestinerne rett til å kaste stein og skyte på israelske soldater. Protesten kom talende nok etter et døgn med palestinske bombeaksjoner og israelske rakettangrep mot palestinske mål, hendelser som har ført til en ytterligere opptrapping av konflikten i de okkuperte områdene på Vestbredden og i Gaza. Sharons våpendragere har åpenbart ikke klart å få med seg at Johansen i samme intervju tydelig tok avstand fra alle former for voldsbruk.
  • Johansen påpekte også at det i folkeretten er legitimt å slåss mot en okkupant, og at det etter internasjonal humanitær rett ikke er tillatt å drepe og skade uskyldige sivile. Dette har Johansen helt rett i. Hans uttalelser ville nok ikke ha vakt så sterk oppsikt dersom utenriksminister Thorbjørn Jagland ikke måtte balansere videre i sin rolle i den amerikanskledede Mitchell-kommisjonen og som leder av giverlandsgruppa for de palestinske områdene.
  • Det norske diplomatiet i området bør være konsistent og føres på en måte som gjør det mulig å fortsette dialogen med begge parter. Både det israelske presset mot Mitchell-kommisjonen og episoden med Raymond Johansen viser dessverre at Ariel Sharon ikke er interessert i noen dialog som ikke føres fullt ut på landets egne premisser. Dette bør ikke skremme Norge fra å kritisere voldskulturen som preger de gamle generalene i Israels regjering.