Oslo  20180618.
Byrådsleder Raymond Johansen   under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20180618. Byrådsleder Raymond Johansen under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Raymond om Inga Martes forhold til tidligere arbeidsgiver: - Enhver har selv plikt til å vurdere sin habilitet

Byrådslederen sier det ikke er hans oppgave å vurdere habiliteten til byrådene i Oslo.

- Enhver har selv plikt til å vurdere sin habilitet og melde ifra dersom man mener man er inhabil, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet.

Han viser til saken Dagbladet publiserte i går, hvor det ble avslørt at Inga Marte Thorkildsens (SV) habilitet opp mot tidligere arbeidsgiver aldri er blitt vurdert.

Skolebyråd Thorkildsen jobbet i Forandringsfabrikken før hun i 2015 ble byråd under Johansens ledelse.

Ivrige Inga Marte

Utdanningsetaten i Oslo mener de gjennom muntlige møter og tildelingsbrev har fått instruks fra Thorkildsen om å innlede samarbeid med nettopp Forandringsfabrikken.

Dette er blant punktene i varselet mot SV-toppen. Thorkildsen innrømmer å «ha ivret» for at etaten hennes innledet et samarbeid med Forandringsfabrikken, men nekter for at dette er problematisk på noe vis.

- Er det ikke naturlig at du, som byrådsleder, faktisk sjekket Thorkildsens habilitet knyttet til hennes tidligere arbeidsgiver?

- Jeg blir nødt til å se på detaljene i denne delen av saken for å vite hva som er naturlig for meg. Generelt vil jeg si at habilitet er noe en selv vurderer, svarer Raymond Johansen.

Ekspert: - Hun er inhabil

Svaret hans står i kontrast til kommentarene Dagbladet har fått fra byråd Thorkildsens kontor, hvor mye tyder på en ganske annerledes forståelse av habilitetsvurderinger.

Årsaken til at Thorkildsens habilitet aldri ble vurdert, var at ingen hadde reist saken «som en aktuell problemstilling», fikk Dagbladet opplyst fra Thorkildsens rådgiver fredag ettermiddag.

Robert Myhre, partner i DLA Piper og ekspert på offentlige anskaffelser, mener det er «hevet over enhver tvil» at Thorkildsen burde ha fått sin habilitet vurdert.

- Jeg mener Thorkildsen er inhabil i forhold til Forandringsfabrikken, legger Myhre til.

Raymond Johansen sier han ikke ønsker å spekulere i Thorkildsens habilitet.

- Jeg skal svare på de anonyme varslene som er kommet mot Inga Marte Thorkildsen. Både internrevisjonen og Kommuneadvokaten skal bistå, sier han.

- Kan ikke trekke ut i tid

Thorkildsen har stått i stormen etter det ble varslet mot henne. Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det kommet påstander om brudd på taushetsplikten og «gravlegging» av brysomme dokumenter. Varslerne skriver også at Thorkildsen gjentatte ganger unnlater å gi bystyret og komiteen relevant informasjon.

Ettersom varslene har kommet fra ledelsen i Utdanningsetaten, har Thorkildsen havnet i en konflikt for åpen scene med sin egen etat.

Dagbladet møter Raymond Johansen når han skal lansere programmet for Oslo som europeisk miljøhovedstad 2019.

- Hvor mye lenger kan du leve med dette konfliktnivået, Johansen?

- Jeg forstår godt at det å svare på varslene ikke må trekke for mye ut i tid. Samtidig må vi ha en seriøs gjennomgang av saken. Det er en balansegang jeg må gå nå, svarer han.