Raymond refser MDG-topper

Eks-byrådsleder Raymond Johansen er kraftig irritert på at MDG-toppene rykket ut og forsvarte Lan Marie Berg mens diskusjonen om mistillitsforslaget pågikk. - Det hadde vært allright å bli oppringt, sier Johansen. Bastholm sier hun aldri mente å provosere.

KRITIKK: Raymond Joahnsen refser MDG-topper etter at mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg fikk flertall i Oslo bystyre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke bare miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) som gikk av i dag da mistillitsforslaget mot henne fikk flertall i Oslo bystyre.

Hele byrådet kaster kortene og stiller seg bak Berg, dermed styres nå Oslo av et forretningsministerium.

På pressekonferansen etter å ha trukket seg tok Raymond Johansen et kraftig oppgjør med MDG-toppene som gikk ut og støttet Lan Marie Berg i prosessen.

FLERTALL: Byrådsleder Raymond Johansen sier byrådet i Oslo går av etter at det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot byråd Lan Marie Berg. Vis mer

- Det har vært uheldig at aktører som ikke kjenner detaljene i Oslo bystyret har vært i overkant aktive. Det har ikke vært hjelpsomt, sier Johansen på spørsmål fra NTB.

- Det hadde vært allright å bli oppringt og spurt om det var hjelpsomt, men den telefonen kan jeg innrømme at jeg ikke fikk. Vi har hatt en anspent situasjon og noen av uttalelsene fra lederne i MDG - ikke Lan Marie Berg - kunne oppfattes som karakteristikker av samarbeidspartnerne, sier Johansen, og fortsetter:

- I en krevende situasjon kunne de godt ha spurt om det var hjelpsomt og vært litt mindre aktive på tastaturet.

«Mugne, patriarkalske fordommer»

MISTILLIT: Lan Marie Berg sier det ikke blir aktuelt for henne å sitte i et nytt byråd etter at det ble flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot henne. Vis mer

Raymond Johansen viser blant annet til MDG-leder Une Bastholm, som for tiden er i permisjon, som gikk ut på Facebook. I tillegg skrev tidligere stortingsrepresentant Rasmus Hanssons en kronikk i VG, som hadde tittelen «Vær ydmyk, kvinne!».

Her skrev blant annet Hansson at det nå er andre gang på ett år at opposisjonen i Oslo retter kanonene mot MDG-byråden, og at det begge ganger ligger samme krav bak: Berg må vise mer ydmykhet.

- Jeg har aldri hatt intensjon om å karakterisere enkeltpersoner. Jeg mente rett og slett at Rasmus Hanssons kronikk var en god og saklig gjennomgang, og delte den derfor videre på Facebook med en kort, egen kommentar. Situasjonen nå i Oslo bystyre er alvorlig og uvanlig, og jeg vil først og fremst ønske ordføreren lykke til med å reetablere et stabilt styre for byen, sier Bastholm i en kommentar til Dagbladet.

TRUER MED Å GÅ: Byrådsleder Raymond Johansen varsler at han vil stille kabinettsspørsmål hvis mistillitsforslaget mot byråd Lan Marie Berg (MDG) får flertall. Altså at hele byrådet går av. Video: Oslo kommune Vis mer

Til dette innlegget skrev Bastholm følgende:«Lan er nok den grundigste og mest sta politiske håndverkeren jeg kjenner, uten å noen gang miste synet av visjoner, mål og løfter. Men siden hun ikke kan tas på gjennomføring, blir opposisjonen i Oslo bystyre stadig mer kreative. Mugne, patriarkalske fordommer og kjønnsstereotypier som mistenkeliggjør resultatrike kvinner gjør det mulig».

Kraftige reaksjoner i Rødt

TEKNISKE PROBLEMER: Byrådsleder Raymond Johansen klarer ikke å slå på web-kameraet i det viktige møtet om mistillitsforslag mot byråd Lan Marie Berg. Vis mer

I går kunne Dagbladet skrive at MDGs egen respons på kritikken var blant faktorene som vippet Rødt mot mistillit.

Etter pressemøtet kommenterte også Eivor Evenrud påstanden om at dette dreide seg om at kritikken mot Berg dreide seg om «mugne, patriarkalske fordommer» på følgende vis:

- Du kan si mye om meg, men at jeg er ute etter å ta andre kvinner faller på egen urimelighet, sa Eivor Evenrud, og ristet på hodet.

Hun har tidligere, ved flere anledninger, tatt nettopp Lan Marie Berg i forsvar mot hets og usaklig kritikk.

- Vi har bare stilt saklige spørsmål i en alvorlig sak. Svarene vi har fått har ikke vært gode nok, det har heller ikke informasjonen byrådet har kunnet gi oss, presiserte hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer