RIK PÅ SOL: Selv etter at Equinor kommer inn på eiersiden, ligger Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen an til å forbli blant solselskapets ti største aksjonærer. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
RIK PÅ SOL: Selv etter at Equinor kommer inn på eiersiden, ligger Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen an til å forbli blant solselskapets ti største aksjonærer. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Raymond søkkrik på solkraft

Bare i år har verdien av toppsjef Raymond Carlsens Scatec Solar-aksjer økt med 50 millioner kroner.

(Finansavisen:) Selv etter at Equinor kommer inn på eiersiden, ligger Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen an til å forbli blant solselskapets ti største aksjonærer, skriver Finansavisen.

Carlsen hoppet av karrieren i oljebransjen i 2009, da han ble en del av solgründer Alf Bjørseths nye satsing. Da hadde han jobbet mer enn 20 år i forskjellige lederposisjoner i Aker Gruppen og Kværner.

Selskapet gikk på børs høsten 2014 etter at Carnegie og ABG Sundal Collier måtte halvere introduksjonskursen, til 19 kroner, for å få investorene om bord, og allerede i desember samme år bikket Scatec Solar-aksjen 30 kroner.

Carlsen er ifølge avisen oppført med nærmere 2,8 millioner aksjer i selskapet i alle årsrapportene siden 2014, men kjøpte ytterligere 10.000 aksjer i slutten av oktober. Han har derfor vært blant selskapet største aksjonærer siden selskapet kom på børs.

Inntoget av landets største selskap på eiersiden, bidro torsdag til at Scatec Solar-aksjen steg til ny «all time high». Aksjen ble på det meste omsatt til 71,5 kroner, noe som priser Carlsens aksjer til 200 millioner kroner. Bare i år har verdiene av aksjene økt med nærmere 50 millioner kroner etter at aksjen har steget 35 prosent, skriver Finansavisen.

Samarbeider

Equinors inntreden i solselskapet kommer ikke helt ut av det blå. Konsernsjef Eldar Sætre har lenge snakket om at olje- og gasselskapet har en ambisjon om å bli et bredt energiselskap.

Satsingen innen havvind er allerede betydelig, senest i vår ble «oil» droppet fra navnet og Equinor har også tidligere samarbeidet med Scatec Solar:

Nå blar altså Equinor ifølge avisen opp rundt 700 millioner kroner for å bli solselskapets tredje største eier. Equinor vil kontrollere drøye 11 millioner og 9,7 prosent av aksjene. I en melding torsdag formiddag går det også frem at fond forvaltet av DNB Asset Management, har solgt 1,6 millioner aksjer.

Kan kjøpe mer

Pål Eitrheim, direktør for nye energiløsninger i Equinor, sier i en kommentar at investeringen vil øke Equinors eksponering mot den raskt voksende fornybarsektoren.

- Scatec Solar er allerede vår partner i Brasil og Argentina og vi verdsetter selskapets kompetanse og erfaring. Dette er et konkurransedyktig og respektert solselskap, sier han.

Han viser videre til at Equinor støtter selskapets ledelse, styre og strategi, samt at Equinor har en lang tidshorisont på investeringen.

Analytiker Jonas Meyer i SpareBank 1 Markets mener det ikke kan utelukkes at Equinor vil øke eierandelen på sikt, men tror ikke det skjer med det første.

- Dersom Equinor ønsket å kjøpe Scatec Solar i nær fremtid, ville de tatt kontakt med ledelsen i selskapet og ikke kjøpt 9,7 prosent i markedet, sier han.

På spørsmål om det er aktuelt å øke eierskapet, svarer informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor at formålet først og fremst er å øke eksponeringen mot solbransjen.

-Vi er komfortable med en minoritetsposisjon som dette, sier han.

Raymond Carlsen besvarte ikke Finansavisens henvendelser torsdag.

Andre økonominyheter:
Spår høyere rater og skipsverdier
Trøim-rederi verdt over én milliard