Razzia hos Frankrikes statsminister

Fransk politi har beslaglagt en rekke dokumenter fra statsminister Lionel Jospins kontor, sier tjenestemenn i Paris. Dokumentene ble funnet under etterforskning av regjeringens kamp mot kugalskap, BSE.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentene stammer ikke bare fra Jospin-regjeringen, men går helt tilbake til 1990, slik at flere av dens forgjengere også er berørt. For det meste skal det dreie seg om referater fra møter der BSE var tema og der ulike medlemmer av regjeringen var til stede.

I desember i fjor anla familiene til flere kugalskapsofre sivilt søksmål mot «ukjente personer», som skal ha unnlatt å gripe inn i tide mot BSE.

Denne storfesyken utløser den dødelige, nye varianten av Creutzfeld-Jakobs sykdom hos mennesker som har spist kjøtt fra BSE-smittede dyr.

- Dokumentene viser at det fra 1990 av ble reist spørsmål om hvorvidt BSE var en fare for folkehelsen, sier en av saksøkernes advokater. Han sier at jordbruksdepartementet i Paris var den fremste bremseklossen som hindret rask og effektiv innsats mot kugalskapen.

Lionel Jospin er foreløpig ikke personlig trukket inn i den nye BSE-etterforskningen. Statsministeren er fra før av i hardt vær, på grunn av sin fortid som overbevist trotskist og aktivist på ytterste venstre fløy i Frankrike.

(NTB)