Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Razzia hos norsk fildeler

Mistenkt for ulovlig fildeling.

AKSJON MOT INTERNETTPIRATER: I dag morges bisto Rogaland-politiet belgisk politi i en større internasjonal aksjon mot fildelere. Ved å følge IP-adresser hos fildelerne i et større nettverk, slo politiet til i 14 land samtidig. Illustrasjonsfoto: SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON
AKSJON MOT INTERNETTPIRATER: I dag morges bisto Rogaland-politiet belgisk politi i en større internasjonal aksjon mot fildelere. Ved å følge IP-adresser hos fildelerne i et større nettverk, slo politiet til i 14 land samtidig. Illustrasjonsfoto: SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag morges bisto Rogaland-politiet belgisk politi i en større internasjonal aksjon mot fildelere. Ved å følge IP-adresser hos fildelerne i et større nettverk, slo politiet til i 14 land samtidig.

Én norsk fildeler, en mann i 40-åra, ble tatt i aksjonen. Mannen skal ha stilt datakapasitet til disposisjon for en gruppe fildelere. Politiet tror ikke han er en bakmann i nettverket.

Nordmann innrømmet - Det ble gjennomført en ransaking mot en mann fra Rogaland mistenkt for ulovlig fildeling, sier Jens Kristian Roland ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Mannen ble svært overrasket da politiet dukket opp på døra i morgentimene. Han valgte å innrømme de faktiske forhold og var samarbeidsvillig.

- Han valgte å gjennomføre avhørene uten advokat, opplyser Roland.

Det beslaglagte materiale skal være flere terabyte med musikk og film, og politiet mener mannen er en del av et større nettverk som opererer gjennom IRC - et populært chatteprogram som kan åpnes i nettleseren.

Det er foreløpig ikke planlagt flere aksjoner i Norge i forbindelse med etterforskningen

The Pirate Bay nede i timesvis Den populære torrentsiden The Pirate Bay har i flere timer vært nede som følge av aksjonen, men flere skal nå ha tilgang igjen. I 17-tida opplevde Dagbladet at nettstedet var oppe igjen, men bare minutter senere var det nede igjen. Nettstedet har svenske grunnleggere.

TorrentFreak.com, et nettsted som tar for seg nyheter om fildeling, anslår at The Pirate Bay har rundt 25 millioner unike besøkere i måneden, og er rangert som verdens 110. største nettsted.

I Sverige ble det gjennomført sju ransakinger, blant annet mot PRQs lokaler på Solna - der The Pirate bay, i tillegg til Wikileaks har sine servere. Wikileaks-servere skal ifølge svensk politi ikke ha noe med aksjonen å gjøre.

- Jeg kan bekrefte at det ikke handler om Wikileaks, sier politiadvokat Paul Pinter til Expressen.

Fem politimenn - Klokka ni i morges kom fem politimenn. De var interessert i hvem som brukte to IP-adresser fra 2009 og framover. Vi har ingen  registrering av våre kunder, men vi ga dem mailadressene til de som hadde IP-adressene. Men det er sjeldent våre klienter har mailadresser som kan spores, sier Mikael Viberg ved PRQ til TorrentFreak.com.

Västerbotten-Kurieren melder at svensk politi blant annet har aksjonert mot universitetet i Umeå.

Aksjonen kalt «Scenen» (Warez-scene) har vært under planlegging i to år, og det er beslaglagt datamaskiner og servere i et forsøk på å finne «topsites», som er på toppen av den såkalte piratpyramiden.

Lovbruddene som flere svensker nå er mistenkt for, vil etter alt å dømme bli etterforsket av belgisk politi. Politiaksjonen har også foregått i blant annet Storbritannia, Tyskland, Italia og Belgia.

THE PIRATE BAY NEDE: Som følge av aksjonen er det populære nettstedet The Pirate Bay nede. Her fra en demonstrasjon mot straffeforfølging av nettstedets grunnleggere i Sverige. Foto: SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON
THE PIRATE BAY NEDE: Som følge av aksjonen er det populære nettstedet The Pirate Bay nede. Her fra en demonstrasjon mot straffeforfølging av nettstedets grunnleggere i Sverige. Foto: SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!