Razzia hos Norwegian og Sterling

Mistenker ulovlig samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske og danske konkurransemyndigheter har gjennomført razziaer hos Norwegian og Sterling etter mistanke om ulovlig samarbeid, melder DN.no.


- Ansatte fra Konkurransetilsynet er til stede i våre lokaler på Fornebu nå. De gjennomgår dokumenter og intervjuer ansatte vedrørende
en avtale vi inngikk med Sterling i sommer, sier informasjonsdirektør i Norwegian, Anne Grete Ellingsen til Dagbladet.no.

Enige om rutedeling

Sterling og Norwegian inngikk en codeshareavtale i juli på en rekke ruter ut fra Oslo og Stockholm. Selskapene varslet om denne avtalen 17. juli og sa at den ikke ville bli iverksatt før konkurransemyndighetenes godkjennelse forelå.

Konkurransetilsynet både i Norge og Danmark aksjonerte i dag morges mot de to selskapenes kontorer i henholdsvis Dragør utenfor København og på Fornebu utenfor Oslo.

Uventet besøk

Det var like etter klokken ni i morges at fem-seks ansatte fra Konkurransetilsynet dukket opp uanmeldt hos Norwegian. De jobbet hos flyselskapet i hele dag, intervjuet flere ansatte og gjennomgått en rekke dokumenter.


- Vi oppfatter ikke dette som en razzia, slik det er fremstilt. Vi sendte avtalen til Konkurransetilsynet i sommer og inviterte dem til å innhente mer dokumentasjon om de trengte det. Det er denne informasjonen de har bedt om i dag i forbindelse med at de kom til oss, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen.

DELER FLY: Det er coacher-avtalen de to selskapene signerte i sommer som konkurransetilsynet ønsker en nærmere granskning av. Foto: Paul Kleiven/SCANPIX
DELER FLY: Det er coacher-avtalen de to selskapene signerte i sommer som konkurransetilsynet ønsker en nærmere granskning av. Foto: Paul Kleiven/SCANPIX Vis mer


- Men, dere visste ikke at de kom før de sto i resepsjonen?

- Nei, det gjorde vi ikke, men vi har sagt at vi vil gjøre dette på en korrekt måte og jeg antar at det er derfor tilsynet kom til oss i dag. Vi vil ikke sette i gang samarbeidet med Sterling om ikke myndighetene godkjenner det og vi vil foreta eventuelle endringer som må til for at vi skal være på riktig side av loven, sier Ellingsen.

Rot med tidligere samarbeid

I Danmark bekrefter Sterlings informasjonssjef Rulle Grabow Westergaard at myndighetene mistenker de to selskapene for ulovlig kartellsamarbeid.

Norwegian har hatt codeshareavtale med Sterling før, på en rute mellom Oslo og København, men denne avtalen ble avviklet fordi den ikke fungerte tilfredsstillende.


- Det var mye rot med den avtalen. Passasjerer gikk til feil gate og vårt fly gikk med bare få minutters mellomrom fra Sterlings maskin, sa Kjos i sommer, som begrunnelse for at samarbeidet opphørte.

Den nye avtalen er annerledes, og kanskje noe utradisjonell i forhold til vanlige codeshareavtaler.

Deler mange ruter

Razzia hos Norwegian og Sterling

Norwegian skal fra 15. september fly ut fra Oslo til København, mens Sterling skal fly fra Stockholm til Danmarks hovedstad. Vanligsvis er codeshareavtaler på samme strekning og man bytter gjerne på å fly strekningen.

I denne nye avtalen fordeler man ruter seg i mellom i to land og to markeder, men selger billetter under egne merkenavn og konkurrerer på pris. I tillegg skal man ha felles innsjekking og samkjørte passasjervilkår.


På sikt skulle også selskapene dele på rutene til destinasjoner som Alicante, Malaga, Faro, Nice, Barcelona, Tenerife og Las Palmas.

UDRAMATISK: Norwegians ledelse med Bjørn Kjos i spissen avdramatiserer dagens besøk fra konkurransetilsynet.