BESLAG: Det ble tatt beslag i materialet til filmskapet Ulrik Imtiaz Rolfsen, som lager en dokumentar om det islamistiske miljøet i Norge.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BESLAG: Det ble tatt beslag i materialet til filmskapet Ulrik Imtiaz Rolfsen, som lager en dokumentar om det islamistiske miljøet i Norge. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Razzia hos prisbelønt filmskaper: Retten avgjør om PST får se beslaglagt videomateriale

Skal sendes til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De beslaglagte videofilene til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er ikke gjennomgått, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Opptakene skal sendes til retten, som skal avgjøre om PST kan se innholdet.

PST bekrefter i en presemelding at beslaget av av materialet skjedde som følger av pågripelsen av en norsk 18-åring som er siktet for forsøk på å reise til Syria.

PST mener det etter pågripelsen kom fram konkrete opplysninger om at viktige bevis befant seg hos Rolfsen.

- Opplysningenes karakter gjorde at det var høy grad av sannsynlighet for at dette var riktig. Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning fremstod det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtiden ville bli forspilt, skriver PST.

Fikk ransakelsestillatelse PST kontaktet deretter Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST), da de mente det var et vesentlig hasteelement. NAST var enig i vurderingen, og det ble besluttet å ransake, skriver PST.

PST troppet opp hjemme hos ham vest i Oslo i går kveld. Med seg hadde de ordre fra Statsadvokaten om å beslaglegge materiale fra dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Ifølge Dagbladets opplysninger gjennomsøkte PST boligen og bilen til den prisvinnende 43-årige filmskaperen. Han har også forklart at han kopierte opp materialet til PST. Ifølge PST ble det ikke tatt beslag i noe annet enn videofilene.

- På stedet ble filmprodusenten kontaktet og forevist ransakingsbeslutningen. Han overleverte deretter det etterspurte materialet. Det ble derfor ikke gjennomført ransaking i lokalet, ei heller tatt øvrige beslag. PST forseglet beslaget og har klargjort dette for oversendelse til retten som avgjør om PST kan se innholdet, skriver de i pressemeldinga.

Kritisk til beslag Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er blant dem som har vært kritisk til PSTs framgangsmåte. Stavrum krever at PST lar være å gjennomgå filmmaterialet, og ser razziaen som et alvorlig anslag mot pressefriheten og kildevernet i Norge.

- Dette minner om land vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med. Det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge, sier hun til Dagbladet.

Også Stavrums forgjenger Per Edgar Kokkvold, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og menneskerettsforsker Anine Kierulf reagerer.

- Beslag av ikke-publisert materiale innebærer et klart inngrep i ytringsfriheten, sier Kierulf til Dagbladet.