Razzia hos SAS Braathens

Konkurransetilsynet raidet lokalene til flyselskapet på Fornebu i dag tidlig. De skal ha mistanke om prisdumping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tilsynet har i formiddag drevet bevissikring i SAS Braathens lokaler, i jakt på papirdokumenter og elektroniske bevis som kan vise at selskapet har misbrukt sin dominerende posisjon i norsk luftfart.

Konkurransetilsynet mener å ha god grunn for sine mistanker mot selskapet.

- Vi har arbeidet med denne saken i lengre tid, og vi har flere forskjellige holdepunkter fra ulike kilder for å gå til de skritt vi gjør, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Cecilie Wetlesen Borge, til Dagbladet.no.

Også Oslo tingrett mener at det finnes rimelig grunn for mistankene mot SAS Braathens, da tingretten har gitt tilsynet tillatelse til ransaking og bevissikring.

I klartekst mistenker Konkurransetilsynet SAS Braathens for å ha dumpet prisene, for å ta knekken på mindre konkurrenter - og da særlig flyselskapet Norwegian.

Norwegian har da også selv tidligere beskyldt flygiganten for å prøve å knekke dem. Særlig etter at storebror senket prisene kraftig nok en gang, 12. mai i år. Norwegian hevder at SAS Braathens har et høyere kostnadsnivå enn Norwegian, og dermed selger billettene med tap når de går under Norwegian i pris.

Ny lov

Wetlesen Borge ønsker ikke å si hvor lenge Konkurransetilsynet har forberedt dagens aksjon, annet enn at etterforskningen har pågått over lengre tid.

Trolig har forberedelsene til aksjonen pågått minst siden 1. mai. Fra den datoen trådte nemlig en ny konkurranselov i kraft, som setter forbud mot at en dominerende aktør misbruker sin stilling, og som gir tilsynet mulighet til å aksjonere på den måten de har gjort i dag.

Skulle tilsynet komme over beviser som går tilbake i tid, for eksempel tilbake til 2000 - da Color Air ble konkurrert ned på jorda, vil disse ikke kunne brukes mot SAS Braathens.

Wetlesen Borge vil ikke kommentere hvor mange som deltar i dagens aksjon, heller ikke hvilke eller hvor mange lokaler det aksjoneres mot.

- Har dere fått konkrete tips i saken?

- Det vil jeg ikke kommentere, annet enn at vi har holdepunkter fra forskjellige kilder, sier Wetlesen Borge.

-- Er det noen konkurrenter som har klaget SAS Braathens inn for dere?

- Det vil jeg heller ikke kommentere.

- Jeg vil imidlertid understreke at også vi ønsker lave priser i norsk luftfart. Det er alltid en god ting med lave priser. Men det er en forutsetning for virksom konkurranse at en dominerende aktør ikke misbruker sin stilling, sier Wetlesen Borge.

Tilsynet har i dag sendt en børsmelding der de opplyser om razziaen: «SAS Braathens er en dominerende aktør på innenriks flytransport i Norge. Konkurransetilsynet undersøker nå om SAS Braathens bryter forbudet mot misbruk av dominerende stilling ved å sette prisen under kostnadene for å eliminere konkurransen», står det i meldingen.

- Formålet er å innhente informasjon knyttet til den pågående behandlingen av spørsmålet om SAS Braathens har en prispolitikk som innebærer misbruk av dominerende stilling. En bevissikring innebærer at Konkurransetilsynet søker etter og beslaglegger bevis, med tingrettens godkjennelse. Av hensyn til det videre arbeid med saken vil tilsynet være tilbakeholdende med å gi ytterligere informasjon, står det i børsmeldingen.

- Forbauset

- Ingen liker å få et slikt besøk, og vi mottok tilsynet med en viss forbauselse. Men vi har et godt samarbeid med Konkurransetilsynet og aksepterer at de har en jobb å gjøre, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS Braathens til NTB.

Hun vil foreløpig ikke kommentere tilsynets mistanke. - Det er det foreløpig for tidlig å si noe om. Men nå sitter folk fra Konkurransetilsynet og ser på dokumenter her hos oss, sier Meisingseth.

Flyselskapet Norwegian har tidligere beskyldt flygiganten for å prøve å ta knekken på dem. SAS Braathens kommenterte beskyldningene i en pressemelding for litt over en måned siden.

- SAS Braathens er for konkurranse – det er sunt for forbrukerne, aktørene og samfunnet. SAS Braathens har gjennomført og er i ferd med å realisere betydelige kostnadsreduksjoner og synergier og en endret forretningsmodell som muliggjør lavere priser, skrev administrerende direktør i SAS Braathens, Petter Jansen i pressemeldingen.

STYRER SAS BRAATHEN: Petter Jansen er toppsjef i SAS Braathens som anklages for prisdumping for å kvitte seg med konkurrenten Norwegian.