Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Razzia mot Googles hovedkvarter. Mener selskapet skylder 15 milliarder kroner

Omfattende etterforskning.

RAZZIA: Det ble tirsdag gjennomført en omfattende razzia i teknologigiganten Googles hovedkvarter i Paris. Foto: AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE / NTB Scanpix
RAZZIA: Det ble tirsdag gjennomført en omfattende razzia i teknologigiganten Googles hovedkvarter i Paris. Foto: AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble tirsdag gjennomført en omfattende razzia i teknologigiganten Googles hovedkvarter i Paris. Ifølge politiet skal det være et ledd i en større etterforskning knyttet til hvitvasking av penger og skatteunndragelse. Det skriver britiske The Guardian.

Raidet, som ble gjennomført i morgentimene, involverte over 100 etterforskere, og skal hjelpe myndighetene å finne ut hvorvidt selskapet har unnlatt å betale skatt i Frankrike ved å bokføre inntektene i Irland som er deres Europeiske base.

Franske myndigheter mener at Google skylder dem så mye som 15 milliarder kroner i skatt.

Skatteforlik Nyheten kommer bare noen måneder etter at selskapet gikk med på å etterbetale 1,6 milliarder skattekroner til Storbritannia for perioden 2005 til 2014.

Samtidig må Google framover betale mer skatt av sine engelske annonseinntekter.

I Norge har særlig Schibsted frontet kravet om lik skatt for norske medieaktører og multinasjonale selskaper som Google og Facebook. Det skrev Dagens Næringsliv i januar. Hvis ikke, tror de det blir umulig å vinne kampen mot nettgigantene.

- Samarbeider Google har, i likhet med mange andre teknologiselskaper, opprettet base i Irland. Grunnen til det er at selskapsskattene er betraktelig lavere her, enn i store deler av Europa.

En talsperson for Google sier ifølge britiske The Telegraph at de nå samarbeider med franske myndigheter.

- Vi følger det franske lovverket, som i alle andre land hvor vi opererer. Vi jobber nå sammen med myndighetene i Paris for å finne svar på deres spørsmål, sier vedkommende.

Advarer Tidligere denne måneden advarte flere norske parlamentarikere den norske regjeringen mot å følge etter britene i jakten på et skatteforlik.

- Selskaper kan ikke selv være med å bestemme skattenivået, sa Sps Marit Arnstad til Klassekampen.

SVs Snorre Valen kalte en slik skatteavtale den største trusselen mot velferdsstaten.

Google betalte for øvrig 2,9 millioner kroner i skatt i Norge i 2014 - ifølge Klassekampen en skattesats på mikroskopiske 0,15 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!