Razzia mot norsk avfallsgigant

I dag aksjonerte Arbeidstilsynet og politiet mot ett av Norges største renovasjonsselskap etter tips om sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven.

SKAL SJEKKE LØNNINGER: Øystein Eriksen fra Arbeidstilsynet forteller at de kommer til å sjekke arbeidskontrakter, lønnsslipper, timelister, arbeidstid og overtidsgodtgjørelse, for å kontrollere om det er samsvar mellom det som er oppgitt til UDI når det gjelder oppholdstillatelse med rett til å arbeide og det som fremkommer av opplysninger i arbeidsavtalen og på lønnsslipp. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SKAL SJEKKE LØNNINGER: Øystein Eriksen fra Arbeidstilsynet forteller at de kommer til å sjekke arbeidskontrakter, lønnsslipper, timelister, arbeidstid og overtidsgodtgjørelse, for å kontrollere om det er samsvar mellom det som er oppgitt til UDI når det gjelder oppholdstillatelse med rett til å arbeide og det som fremkommer av opplysninger i arbeidsavtalen og på lønnsslipp. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 06.00 i dag aksjonerte Arbeidstilsynet og politiet mot Norges største renovasjonsselskap RenoNorden, etter tips om flere mulige brudd på arbeidsmiljøloven.

Selskapet er ett av Skandinavias største og håndterer husholdningsavfallet til over 2,5 millioner innbyggere i Norge, Sverige og Danmark.

- Ingenting å skjule - Vi har ingenting å skjule. De må komme og sjekke de som måtte ønske det. Det er ingen som får dårlig betalt. Det kan jeg garantere, sier rekrutteringsansvarlig ved RenoNorden, Jan Johansen, til Dagbladet.
 
Arbeidstilsynet har blant annet fått inn tips om uverdige boforhold for østeuropeiske ansatte, manglende arbeidskontrakter og ulovlig overtid. I tillegg har det framkommet påstander om ansatte som har skadet seg under arbeid skal ha mistet jobben.

Grove påstander Dagbladet har snakket med en rekke tidligere RenoNorden-ansatte som forteller om graverende arbeidsforhold hos det norske renovasjonsselskapet. Dette er påstandene som har kommet fram:

• Påstander om uverdige boforhold. De østeuropeiske renovasjonssarbeiderne skal blant annet ha blitt stuet inn under trapper og i en vedbod.

• Ansatte som skadet seg på jobben hevder at de har blitt sendt hjem med beskjeden om at de ikke «trenger syke folk».

• Flere forteller at de ikke har fått lønn. Flere forteller at de heller aldri har sett snurten av en arbeidskontrakt.

• I tillegg påstår flere at de ble utsatt for trusler og trakassering da de forsøkte å klage på arbeidsforholdene.

- Som lyn fra klar himmel - Dette er påstander som jeg ikke er kjent med og jeg kjenner meg heller ikke igjen i påstandene. Dette kommer som lyn fra klar himmel. Vi har ingenting å skjule, sier Johansen fra RenoNorden.

- På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet til Dagbladet. Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune. Politiet deltar også i aksjonen.

- Vi gjør uanmeldt tilsyn i virksomheter/bransjer hvor det forekommer sosial dumping eller der det er mistanke om dette. Bakgrunnen for uanmeldt tilsyn er at virksomheten ikke skal få anledning til å instruere arbeidstakerne i hva de skal svare Arbeidstilsynet eller at de skal produsere dokumentasjon som viser at alt er bra på papiret, sier Eriksen.

Vil sjekke arbeidskontrakter Arbeidstilsynet forteller at de kommer til å sjekke arbeidskontrakter, lønnsslipper, timelister, arbeidstid og overtidsgodtgjørelse, for å kontrollere om det er samsvar mellom det som er oppgitt til UDI når det gjelder oppholdstillatelse med rett til å arbeide og det som fremkommer av opplysninger i arbeidsavtalen og på lønnsslipp.

- Vi skal også sjekke ut påstander som er kommet til Arbeidstilsynet om arbeidsforhold som er brudd på arbeidsmiljøloven og andre lover, sier Eriksen.

I dag håndterer RenoNorden avfallet hos 1, 7 millioner nordmenn i mer enn 98 norske kommuner. Blant kommuner de i dag har ansvaret for transport og innhenting av husholdningsavfall er Oslo, Drammen, Kristiansand, Tønsberg, Haugesund, Moss og Kongsberg og de har over 400 ansatte.

Dagbladet.no kommer snart med mer. 

UANMELDT TILSYN: - På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen (i midten) i Arbeidstilsynet til Dagbladet. Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune og her i regionalkontoret på Romsås. Politiet deltar også i aksjonen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
UANMELDT TILSYN: - På bakgrunn av tipsene valgte vi i dag å foreta et uanmeldt tilsyn, sier inspektør Øystein Eriksen (i midten) i Arbeidstilsynet til Dagbladet. Tilsynet aksjonerte mot tre adresser, blant annet hovedkontoret til RenoNorden i Sørum kommune og her i regionalkontoret på Romsås. Politiet deltar også i aksjonen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer