Razzia mot Stordalens nye trendhotell i Oslo

Økokrim og Arbeidstilsynet aksjonerer på byggeplass i Oslo sentrum akkurat nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økokrim og Arbeidstilsynet utfører akkurat nå en razzia mot tidligere Ansgar Hotell i Møllergata i Oslo sentrum. Etter det Dagbladet.no erfarer, er det mistanke om blant annet grov underbetaling som har utløst aksjonen.

- Vi var først inne i her i september i for. Da fant vi arbeidere som jobbet for 20-30 kroner timen, sier Jonas Bals i Oslo Bygningsarbeiderforening til Dagbladet.no. Fagforeningen holder til i nabobygget.

Hotellet het tidligere Ansgar Hotell, men er nå under oppussing. Det nye hotellet, som etter planen skal åpne dørene 1. august i år, er det første i en serie urbane og hippe hoteller i den Choice-eide kjeden Comfort. Choice Hotels Scandinavia eies av Petter Stordalen.

Slik presenterer Comfort selv det nye hotellet: «Hotellet fremstår som urbant, kompakt og moderne.»


Bekrefter aksjon
 - Det eneste jeg kan bekrefte, er at vi har en aksjon. Jeg kan ikke si noe om hva den gjelder foreløpig, sier konstituert statsadvokat Katharina Rise i Økokrim til Dagbladet.no.

Hun bekrefter at det dreier seg om en ransaking.

- Når politiet går inn et sted på denne måten, må det foreligge en beslutning fra retten, sier Rise på generelt grunnlag.

Statsadvokaten vil ikke gå inn på om det foreligger siktelser mot enkeltpersoner i saken.

Razzia mot Stordalens nye trendhotell i Oslo

Razziaen retter seg hovedsakelig mot selskapet som sysselsetter arbeiderne som pusser opp hotellet. Arbeiderne er i hovedsak bosniske, og jobber i et bosnisk selskap som er leid inn av selskapet som eier hotellbygget.

Ifølge Oslo Bygningsarbeiderforening har arbeiderne jobbet opp mot 300 timer i måneden. Foreningen har fått tilgang til enkelte av arbeidernes kontrakter, som de har gitt videre til Arbeidstilsynet.

Det skal også vært fraktet materialer fra Bosnia som er brukt i bygget.

- Ikke positivt

Choice Hotels, som driver Quality- og Comfort-hotellene, har en avtale om å leie gamle Ansgar av utbyggerne når første byggetrinn står ferdig, trolig til høsten. Leieavtalen skal etter planen løpe i ti år.

- Jeg kjenner ikke til sakens detaljer, og vi er ikke ansvarlig for utbyggingen, men hvis utbygger har gjort noe ulovlig, er det selvsagt dumt og beklagelig, sier Torgeir Silseth, adm.dir. i Choice Hotels Scandinavia, til Dagbladet.no.

- Vil dette være grunn til å si opp leieavtalen?

- Som sagt vet vi ikke helt hva dette dreier seg om, men det er selvsagt ikke positivt for prosjektet, svarer Silseth.

Direktøren understreker at Choice i utgangspunktet har stor tro på Ansgar, som tidligere ble drevet av Indremisjonen.

- Det blir et rom-og-frokost-hotell i et spennende område, sier Torgeir Silseth.

Petter Stordalen involverer seg nå personlig i prosjektet, og det er ventet at han og Silseth vil komme til byggeplassen klokka 12 i dag.- Sjokkert

Heller ikke Thomas Westergaard, direktør for Comfort Hotels i Skandinavia, er begeistret over denne typen oppmerksomhet mot konsernet.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte om dette. Jeg har bare fått en kort brifing og må sette meg mer inn i saken, men det er ikke tvil om at hvis entreprenør og utleier er delaktig i ulovligheter, er det veldig alvorlig, sier Westergaard til Dagbladet.no.

Westergaard understreker at Choice og Comfort ikke har ansvaret for utbyggingen, men ser at koblingen vil være til stede siden Choice skal drifte det ferdige hotellet.

- Hvis det viser seg at politiet har rett i mistankene, tar vi ekstremt sterk avstand fra dette, vi vil ikke assosieres med ulovligheter. Vi kommer til å forfølge dette for å få alle kort på bordet, sier Comfort-lederen.

Dagbladet.no har i formiddag forsøkt å få tak i flere av aktørene som er knyttet til selve byggeprosjektet, uten hell.

SKAL DRIFTE HOTELLET: Petter Stordalens Choice Hotels Scandinavia skal etter planen leie det ferdige hotellet på en tiårskontrakt.
TRENDY: Etter planen skal det gamle indremisjonshotellet Ansgar gjenoppstå 1. august som Comfort Hotel Oslo. Blant annet liten snackbar med økologisk mat skal lokke trendbevisste hotellgjester.