Razzia og pågripelser før planlagt sabotasje av toppmøtet

Politiet slår til mot aktivister flere steder i København.

ULOVLIGE VIRKEMIDLER: Det er ventet at flere av de mer ekstreme demonstrantene fra lørdagens ellers fredelige massemønstring vil dukke opp når aktivister skal prøve å storme klimatoppmøtet i morgen. Foto: SCANPIX
ULOVLIGE VIRKEMIDLER: Det er ventet at flere av de mer ekstreme demonstrantene fra lørdagens ellers fredelige massemønstring vil dukke opp når aktivister skal prøve å storme klimatoppmøtet i morgen. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KØBENHAVN (Dagbladet): En rekke personer skal være pågrepet og flere gjenstander beslaglagt ved klimaaktivistenes tilholdssteder i København i kveld. Politiaksjonen er trolig et forsøk på å ta bakmenn og materiell før en stor, ulovlig aksjon mot klimatoppmøtet i morgen.

Aktivister fra det løst sammensatte nettverket «Climate Justice Action» har i mange uker kunngjort på nettet at de onsdag planlegger å storme konferansesenteret Bella Center, der delegater og statsledere fra hele verden nå deltar i intense forhandlinger.

Målet er å stoppe hele toppmøtet og opprette en egen forsamling inne på FNs område.

«Vi vil trenge gjennom alle fysiske hindre som står i vår vei, inkludert politisperringer og gjerder», heter det  i instruksen til aktivistene, som angivelig skal fordele seg i minst to grupperinger som har ulike oppgaver i aksjonen. De hevder de ikke vil bruke vold.

RansaketPolitiet gikk i ettermiddag inn i den såkalte Bolsjefabrikken, et kulturhus i nordvest som er hovedkvarteret for en av "blokkene" som skal delta i onsdagens aksjon. Alle som var tilstede ble ifølge Modkraft.dk plassert i ett rom, mens et hundretalls politifolk i opprørsutrustning ransaket resten av bygget. Flere kasser med ukjent innhold ble båret ut, og aktivistene som ikke ble pågrepet fikk først gå etter å ha blitt nøye registrert.

I 18.30-tida var politiet ennå på stedet og gjorde ransakinger av personer som ankom. Én skal være pågrepet.

Ifølge aktivistnettstedene er det også  gjort flere andre prevantive pågripelser i dag.

 I 15-tida ble en av de påståtte planleggerne bak morgendagens «Ta makta tilbake»-aksjon, den tyske aktivisten Tadzio Müller, pågrepet av sivilt politi like etter at han hadde hatt et pressemøte ved Bella Centre. Politiet bekrefter at tyskeren vil bli framstilt for varetektsfengsling, siktet for planlegging av opptøyer, men vil ikke gå inn på detaljer, ifølge Modkraft.dk.

- Folk er nødt til å bryte reglene, sa Müller om aksjonsformen, rett før han ble pågrepet, ifølge Jyllandsposten.

Hans meningsfeller regner arrestasjonen som politisk motivert.

- Taedzio har vært vår talsperson og åpent kritisert COP15-prosessen, og det er helt sikkert på grunn av hans rolle som talsperson at politiet har pågrepet ham. Dette er et enormt demokratisk problem, sier Stine Gry Jonassen fra Climate Justice Action.

Også 20 franske aktivister fra gruppen Desobessiants skal være arrestert i dag, etter at de forsøkte å trenge seg inn i et møtelokale, der det viste seg å ikke være noen delegater.

- Kommer seg ikke innOpplegget for stormingen av toppmøtet i morgen blir avfeid som komplett urealistisk både av politiet og av alle som har vært inne på det tungt bevoktede og inngjerdede området. Københavnpolitiet forteller til Dagbladet at de føler seg sikre på at ingen aksjonister vil komme i nærheten av bygningen.

- De vil bli stoppet før de kommer til den ytre sikkerhetssonen, som er trygget av dansk politi. Innenfor den er det formelt FN-kontrollert område mens toppmøtet pågår, sier en talsmann for politiet.

Han vil ikke gå inn på hvordan politiet vil møte aktivistene imorgen, men legger ikke skjul på at myndighetene er kjent med aksjonsplanene. Flere spekulerer i at nattas gateslag med svartkledde demonstranter i fristaden Christiana - der nesten 200 ble pågrepet men flertallet løslatt - kan ha økt temperaturen i kommende konfrontasjoner med politiet.

- Vi vet like mye som du vet, men aner ingenting om omfanget av dette. Det jeg kan si er at vi kommer til å være massivt tilstede med mannskapsbiler og andre tiltak, sier polititalsmannen til Dagbladet.

«Reclaim The Power»-aksjonen, der detaljene skal settes i verk ved masseutsendelse av sms, er ventet å starte i 09-tida imorgen.