Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Razzia og pågripelser i drosjenæringen

I en nøye planlagt storaksjon har Økokrim pågrepet en sentral regnskapsfører for drosjenæringen i Oslo. Samtidig ransaker ligningsmyndighetene drosjer i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 53 år gamle regnskapsføreren ble pågrepet i Oslo i går. Han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i ettermiddag, siktet for brudd på regnskapsloven under særdeles skjerpende omstendigheter. Siktelsen har en øvre strafferamme på seks år.

Samtidig med at 53-åringen ble pågrepet ble en annen person arrestert av etterforskere fra Økokrim. Denne personen er avhørt i løpet av dagen og han blir trolig løslatt i løpet av dagen.

Sentral aktør

Dagbladet.no får opplyst at regnskapsføreren skal ha nærmere 400 drosjeeiere i Oslo på sin klientliste. Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken etter hvert som den rulles opp.

Saken har blitt etterforsket av spesialrevisorer ved Oslo ligningskontor i flere måneder. Oslo Taxi har ikke blitt informert om etterforskningen før i dag. Den 53 år gamle regnskapsføreren skal også føre regnskapene til drosjeeiere i andre taxiselskaper i Oslo.

I tingretten i dag møtte to etterforskere fra ligningsmyndighetene opp for å bistå politiadvokat Marit Formo fra Økokrim.

Aksjonerte

Samtidig med at 53-åringen ble framstilt for varetektsfengsling ble takstameteret til flere av regnskapsførerens klienter undersøkt i dag og i går. Ansatte fra Oslo ligningskontor har i to dager ringt opp drosjesjåfører i Oslo og bedt dem møte på en bestemt adresse. Der har bilene blitt ransaket og det har blitt kjørt ut datautskrifter fra taksametrene.

Sjåfører som ikke møter opp til kontroll risikerer at ligningsmyndighetene kommer hjem til dem og ransaker bil og bopel.

Forfalskninger

Etter hva Dagbladet.no kjenner til skal Økokrim ha mistanke om at regnskapsføreren har deltatt i forfalskning av skiftsedeler som sjåfører i taxinæringen fyller ut etter at de er ferdige på jobb. Sedlene skal være påført lavere omsetning enn den reelle omsetningen.

Disse skiftsedlene genereres automatisk av dataanlegget i drosjen etter hvert skift. Det er påført forskjellige opplysninger, slik som total kjørelengde, antall turer, omsetning, id-nummer til sjåføren og drosjeløyvenummeret. Mange sjåfører som har regnskapsfører printer ut disse sedlene og overleverer dem til regnskapsansvarlig.

- Er det mulig å jukse med disse lappene?

- Alt er mulig. Det finnes mange kreative personer og vi ser det ikke som en umulighet at noen har klart å lage falske skiftlapper, sier styreformann Glenn Tuxen i Oslo Taxi til Dagbladet.no.

Dataprogram

Oslo Taxi har i dag kontaktet leverandøren av dataprogrammet i taksametrene.

- De sier til oss at noen kanskje kan lage egne dataprogrammer som genererer slike falske skiftlapper, men vi kjenner ikke til at dette skal være gjort. Det får politiets etterforskning vise, sier Tuxen.

Han ser svært alvorlig på påstandene som nå er kommet.

- Dette er alvorlig, både for hver enkelt sjåfør, men også for næringen som helhet. Vi mener vi har vært en hvit næring siden 1992, da datasystemet ble innført i drosjene. Etterforskningen får vise om vi er det eller ikke, sier Tuxen.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX
RANSAKET: </B>Ansatte fra Oslo ligningskontor har i to dager ringt opp drosjesjåfører i Oslo og bedt dem møte på en bestemt adresse. Der har bilene blitt ransaket og det har blitt kjørt ut datautskrifter fra taksametrene.<BR>