RCL fører an på sterk børs

RCL cruiser av gårde på Oslo Børs, og bidrar sammen med offshore og IT til en bred børsoppgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RCL dominerer totalt på Oslo Børs som ellers preges av lav omsetning. Olje- og offshoreaksjer gjør det, men også teknologiaksjer får et løft. Ellers i Europa er utviklingen noe blandet, mens futureshandelen i USA peker i retning av stigende indekser fra åpning senere i dag.

Totalindeksen er klokken 13:45 opp 0,94 prosent til 1.408,36 poeng. Omsetningen på hovedlisten utgjør 1,9 milliarder kroner. Holder man imidlertid Orkla og Avantor utenfor, der store poster og opsjoner trekker omsetningen kraftig opp, står man igjen med 1,5 milliarder kroner i omsetning. Av dette utgjør RCL nesten 400 millioner kroner.

Forventningene var store til Carnival-ledelsens presentasjon som startet etter stengning på Oslo Børs i går. Budskapet var at etterspørselen etter cruisereiser er stor, men at prispresset vedvarer. Rederiet har likevel kontroll og føler at strategien om å starte året med lavere priser enn på samme tid som i fjor, men over det de siste reisene ble solgt til utover året, for å fylle skipene tidligst mulig til stabile priser, virker. Budskapet er det samme som RCL kom med i forbindelse med resultatfremleggelsen for fjerde kvartal.

First Securites gjentar i dag sin kjøpsanbefaling på RCL med kursmål på 285 kroner. RCL er opp 3,9 prosent til 252 kroner i dag.

I tillegg til RCL står offshoreaksjene høyt på ønskelisten til investorene. TGS Nopec stiger 4,9 prosent til 139 kroner etter at selskapet nok en gang banket markedets forventninger. Også ProSafe har levert sterke resultattall i dag. Kursen er opp 4,3 prosent til 135 kroner.

Ellers er interessen fortsatt stor for Stolt Offshore. Subseasektoren er sensyklisk, noe som innebærer at det tar lengre tid enn for eksempel for riggselskapene før de økte investeringene fra oljeselskapene slår ut i økt aktivitet og inntjening. Derfor har også aksjekursen en tendens til å ligge etter andre deler av oljeservicesektoren. Det samme gjelder også for supplyaksjene som har steget de seneste dagene.

Stolt Offshore er opp 9,7 prosent til 136 kroner, og kursoppgangen fører også til en solid reprising av Stolt-Nielsen. Fred. Olsen Energy stiger 2,3 prosent til 87,50 kroner, mens PGS er opp 1,2 prosent til 83 kroner etter at viseadministrerende direktør Bjarte Bruheim har sagt opp.

Analysesjef Morten Sundstø i Fearnley Fonds anbefaler offshoresektoren, men mener investorene bør være forsiktige innen IT. Favorittene her er EDB og Merkantildata som er opp henholdsvis 3,9 og 4,1 prosent i dag. Sundstø mener imidlertid InFocus, Nera og Eltek vil slite tungt fremover. Førstnevnte stiger imidlertid opp 0,7 prosent til 203,50 kroner. Nera stiger 1,2 prosent, mens Eltek er opp 0,5 prosent.

Norske Skog leverte et meget sterkt resultat for fjerde kvartal, men det var likevel noe svakere enn markedets forventninger. I tillegg selges eierandelen i Moelven, og det varsles en sammenslåing av aksjeklassene og splitt. A-aksjen faller 0,6 prosent til 347 kroner, mens B-aksjen er opp 2 prosent til 277 kroner.