RCL fosser videre

Ny oppgang for RCL var hovedårsaken til at hovedindeksen på Oslo Børs så vidt sluttet på plussiden tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang var det RCL som førte an på Oslo Børs. Rederiet var sterkt bidragsytende til at hovedindeksen på Oslo Børs i dag endte på plussiden. Cruise-rederiet nyter fortsatt godt av at aksjemarked er sulteforet på gode nyheter.

Samlet endte totalindeksen opp 0,2 prosent til 1.261,14 poeng, mens hovedindeksen steg 0,15 prosent til 187,28 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 1.162 millioner kroner.

RCL steg i dag 2,1 prosent til 216,50 kroner. Omsetningen endte på 184 millioner kroner.

Spørsmålet nå er om oppgangen vil vare. Klokken 16.00 ble indeksen for konsumentenes fremtidstro (consumer confidence) i juli. Den viste et overraskende fall til 116,5, mens den var ventet å stige til 118,5. Dette kan være en indikasjon på at menigmann i USA har begynt å bli mer usikker i lys av de seneste månedenes masseoppsigelser, noe som vil være negativt for aksjemarkedet generelt, og konsumavhengige aksjer som RCL spesielt.

Meglerhuset First Securities tok i går ned sin anbefaling på RCL til svak salg med 210 kroner som kursmål. Årsaken er at det fremdeles er få signaler på at prisene skal bli bedre.

RCL har selv nedjustert utsiktene for tredje kvartal. På lengre sikt fortsetter kapasitetsveksten i cruise å bekymre. First tror nedsiden i RCL er stor dersom amerikanske forbrukere beslutter seg for å øke sparingen. Dagens tall for privat forbruk og - inntekt viser imidlertid at spareraten holdt seg stabil i juli.

"I sum mener vi det er for mange usikkerhetsmomenter rundt RCCL akkurat nå. Vi tar ned aksjen til en svak salgsanbefaling (reduce) fordi den har passert vårt 12 måneders kursmål på 210 kroner. Samtidig beholder vi kursmålet på 210 kroner", skriver First.

I USA er en rekke analytikere blitt mer positive til RCL. Selskapet blir også varmt anbefalt av porteføljeforvalter Peter Zuger i Av dette står RCL for 100 millioner kroner. Kursen er opp 3,3 prosent til 219 kroner. RCL er igjen en av analytikernes favoritter i USA, og selskapet fikk i går også drahjelp fra en porteføljeforvalter Peter Zuger i amerikanske State Street Research Mid Cap Value Fund.

- Vi liker RCL. For øyeblikket er den konkurransemessige situasjonen litt vanskelig. Konsumentenes forbruk er litt lavt og det har ført til prisingsproblemer. Fremover tror vi at sentralbankenes rentekutt vil øke forbruket igjen, og vi vil se et bedre marked. (..) Vi tror at forbrukerne vil føle seg bedre etter hvert som vi går inn i neste år, sier Zuger i et intervju med Bloomberg News.

Fondet har hatt en verdistigning på nesten 40 prosent det seneste året, og slår dermed det bredere aksjemarkedet med ned i støvlene.

StepStone toppet vinnerlisten med solid margin etter at Finansavisen i dag skrev at StepStone-styret hadde avslått et bud på selskapet på 545 millioner kroner. Med en oppgang på 2,1 prosent til 1,40 kroner i dag prises rekrutteringsselskapet til 333 millioner kroner på Oslo Børs.

Det er også tid for datavirus. Både FBI og Microsoft advarer nå mot et nytt utbrudd av "Code Red"-viruset i morgen. Som vanlig sørger virusfokus for oppgang i Norman. I dag sluttet aksjen opp 6,4 prosent til 43,10 kroner.

Etter RCL endte Norsk Hydro høyt på omsetningslisten med 111 millioner kroner. Kursen falt 0,3 prosent til 387,50 kroner. Også Statoil endte svakt ned, mens oljeprisen falt svakt tilbake i påvente av kveldens lagertall i USA.

Tomra endte opp 1,3 prosent til 114 kroner, omsatt for 103 milllioner kroner.

En flat åpning for IT-aksjen i USA sendte Opticom ned 4 prosent. IT-indeksen falt 0,7 prosent i dag.